6 октомври 2010 г.

UEFI заменя BIOS през 2011 г.

     Време е да се разделим с BIOS.

Някои от нас, израстнахме с него и бяхме свидетели на всяка негова трансформация. Както и опитите, къде в положителна насока, къде в негативна, да се подобри и усъвършенства в услуга на потребителя.  Но, ... нека отдадем полагаемата му почит и посрещнем UEFI !

BIOS започва постепенно да отстъпва място на платформата UEFI представляваща нов тип на интерфейса между микропрограмите, оборудването и операционната система на компютъра.

Новатa технология ще сложи край на BIOS и ще позволи на бъдещите компютри да стартират за секунди, вместо за стандартното време от половин минута.

BIOS, която беше създадена преди четвърт век, отдавна не удовлетворява изискванията, предявявани към съвременните РС. Поначало се предполагаше, че тази система, главната задача на която е инициализация на включените към дънната платка устройства веднага след включване на компютъра, ще намери приложение само в около 250 000 машини. Но на практика BIOS прослужи много по-дълго време и продължава да доминира в РС.

      Както се очаква, ситуацията ще започне да се променя в скоро време. Според експертите, догодина голяма част от новите компютри ще използват системата UEFI (Unified Extensible Firmware Interface). Този тип на интерфейса между микропрограмите, оборудването и OS, който отначало се казваше EFI, в средата на 90-те години беше създаден от Intel за платформата Itanium. Сега EFI се разработва от организацията Unified EFI Forum (UEFI). При BIOS всяко устройство, което е прикачено пред USB се смята за хард диск или флопи диск. Това създава проблем при съвременните технологии - като таблети например или други по-малки устройства, към които искаме да добавим периферни устройства.  

      Според прогнозите, минаването на компютрите на UEFI ще позволи значително да се намали времето за стартиране на компютъра. Ако при използване на BIOS от момента на включване на захранването до появата на OS на дисплея минава средно една минута, с използване на UEFI този показател ще се съкрати до няколко секунди. UEFI  осигурява поддръжка на алтернативните средства за въвеждане на данни, например виртуални клавиатури и сензорни дисплеи. Това е особено важно днес, когато са толкова популярни таблетите и устройствата с тъч-екрани.
Администраторите ще получат на свое разположение разширени инструменти за отдалечено управление и средства за диагностика, а потребителите – възможност за стартиране на приложения от сорта на браузър или медиа плейър без да се зарежда операционната система. Сред другите преимущества на UEFI пред BIOS ще отбележим поддръжка на графично меню, функции за управление на мишката, многоезичен интерфейс и др.

Няма коментари: