Видове рипове и качеството им         Доста често ме питат за смисъла на някои термини, които се срещат в имената на филми и видео файлове, които са качени по торент сайтовете.
         Обикновено след името на филма ъплоадърите добавят тези термини, с които ни показват вида и качеството на копието, което е направено от оригиналния източник - диск, телевизия и др.
         Хубаво е да сме запознати с тях, за да разбираме какво ни се предлага и да не пишем смешни постове и коментари в сайтовете.


Release /Релийз - означава коя група е пуснала филма, играта и т.н.

CAM
– Този тип рилийз е бил записан от някой в киносалон чрез видеокамера и допълнителните вредни шумове от публиката могат да бъдат чути. Качеството и на звука и на картината обикновено са ЛОШИ.

TS (Telesync)
– Тези релийзи също са записвани в киносалон, но обикновено със скъпа видеокамера и би трябвало звукът да е получен от различен източник (така че публиката да не се чува). Отличават се с малко по-добро качество от CAM рилийзите.

TC (Telecine)
– Осъществяват се по няколко начина, но всички чрез снемане от кинолентата. Рипват се в широкоекранен (letterbox) или пълноекранен (pan and scan) формат с ОТЛИЧЕН звук и картина. Най-разпространеният начин за създаването им е като се включи устройство към киномашината, което сваля продукцията на VHS лента (наричат се telecine устройства, нo има и такива устройства, които генерират изходните данни в цифров формат и след това се вкарват в лаптоп или видеокасетофон за да се получат VCD-та).

SCR (Screener)
– Отличават се с най-добро качество от филмите които не са излезли все още DVD.

DVDScr (DVDScreener)
– DVD cкрийнърите се записват от промоционални видеокасети или DVD-та, които се разпращат на цензуриращи екипи, филмови критици и др. Качеството обикновено е като на нормалното пазарно копие, с изключение на това, че може да се появяват съобщения за запазени права по време на филма + черно-бели сцени или таймери.

DVDRip
- Копие на финалното, реализирано в търговската мрежа DVD. DVD-риповете обикновено се разпространяват като DivX/XviD и SVCD. Най-лесният рилийз, който всеки може да си направи у дома с подходяща програма. Качеството следва да е отлично, ако е коректен рипа и обичайно добрите DVD-рипове са с многоканален AC звук, а обемът на видеофайла трябва в този случай да е обичайно около 1.4 gb, за да може да се раздели лесно на две части и съответно да се побере (запише) на 2 обикновенни CD-та. Ако видеофайлът не е разцепен на две части, това много лесно може да се направи с определени програми.

SATRip
- Рипове от сателитен канал. На тях може да се забележат логотата на съответните TV или сателитни канали...

PPVRip Или Pay-Per-View - Това са рилийзи записвани от телевизии в хотели още преди пускането им на DVD. Още информация.

Blu-Ray
- Технологията използва син лазер за записващото и четящото устройство. 12-сантиметровият едностранен диск събира 27 гигабайта компютърна информация, 13-часов тв запис или 2-часов видеозапис с високаразделителна способност. За разлика от досегашните системи, които са с дължина на вълната 650 нанометра, Blu-Ray работи с дължина от 405 нанометра, което означава, че може да фокусира светлината много по-нагъсто и по този начин да натъпче много повече информация върху носителя. Форматът предоставя 7,1-канален съраунд.

Blue-Ray-Rip
- Ново поколение рипове, чието качество следва да надвишава значително това на DVDRip. Засега са известни два подвида:
BDrip - Blue-Ray Disk Rip, в повечето случаи с High Definiton контейнтер 1080 пиксела mkv
и
BRRip - енкодинг от вече направен BDrip, пригоден за по-малка резолюция и системни ресурси.


VHS Rip
- Този вид релиийзи са рипвани от оригинална видео касета със специално устройство. Качеството обикновено е добро, но звука не. На български VHSRip субтитрите са вградени.

Work-Print (WR)
– Всеки кадър от филма е снет от целулоидния източник (или друг). Това обикновено са непълни варианти на филма. Звукът може да е перфектен, а качеството на картината варира.
Това е копие от филм в работен процес (например pre-production). Тъй като филмът още не е монтиран напълно и смесен като саунд, може да има липсващи сцени, звук или музика. Качеството при Workprint може да варира значително. Някои WP са доста различни от финалната версия, други може да имат допълнителни сцени .WP биха могли да бъдат добро колекционерско попълнение и са невероятен шанс да се надникне в кухнята на киното, преди ястието да бъде сгответно.

LD
– VCD-та с такъв етикет са свалени от Laserdisc версии на филма - качеството е същото като на оригинала.

HDTV (High Definition Digital Television)
Цифрова телевизионна система с по-висока разделителна способност от традиционните системи като PAL, SECAM и NTSC. HDTV форматът може да се гледа на няколко различни екрана: сразделителна способност 720р (прогресивна развивка), 1080i (презредоваразвивка), 1080р (прогресивна развивка). Телевизорите, способни давизуализират HDTV с разделителна способност 1080р, се наричат Full HD, а тези, които визуализират само 720р и 1080i, са HD Ready.
– този етикет се слага на релийзи, които са едновременно взети от чист цифров източник и са излъчени като 720p (60 fps) или 1080i (30 fps).

PDTV (Pure/Pirated Digital Television)
– такъв етикет се слага на релийзи, които са извличани директно от цифровия поток на предаването чрез DVB-{S,T} или HDTV карта. Те включват и всички цифрови излъчвания, които не са във HDTV формат на резолюцията.

TVrip
- Tова са рилийзи, които са направени или от аналогов телевизионен източник, или от цифров, като е извършено междинно аналогово преобразуване, например цифров (аналогов) сателитен (телевизионен) приемник със S-Video изход към TV-Tuner Capture карта.

DivX Re-Enc
Това е филм, свален от оригинално VCD и е рекодиран в малък DivX файл. Често се среща. По принцип не се препоръчват засваляне, освен ако не искате информативно да прегледате даден филм, тъй като размерът на всеки файл е около 200-300Mb.

Друга информация,която поставят релийз групите (Scene тагове)

PROPER
- Заради съществуващите правила на сцената, който първи реализира Telesync ‘печели купата’ (примерно). Но ако качеството на изданието е много лошо и друга група има същият телесинк (или същият източник, но с по-добро качество) те слагат тага PROPER за да не бъде релийза им маркиран като повтарящ се (DUPE). PROPER e най-субективният таг на сцената и много хора дискутират дали PROPER изданието е по-добро от оригиналното. Много групи пускат такива издания, само от отчаяние, да не изгубят първенството. Причината за поставянето на този таг винаги трябва да включена в NFO-то.

Subbed
-Запис с вградени субтитри, най-често на един език и доста малки. В други случаи обаче, има на два или повече езика, които заемат голяма част от картината.

UNSUBBED
-Ако даден филм е бил издаден като SUBBED, може да се издаде UNSUBBED издание, съответно без вградени субтитри.

Watermarks
- Малки BD, A, или Z (както и други) символи, вградени във филма. Обикновено са вградени от хората , които са рипвали филма (в Азия например).

LIMITED
-Това е филм с ограничено прожектиране при пускането му. Обикновенно в не повече от 250 киносалони. По правило малки филми, като тези за изкуство, биват пускани като ограничени.

INTERNAL
- Internal изданията се правят поради няколко причини. Класическите DVD групи издават много INTERNAL издания, защото те не могат да бъдат маркирани като DUPE (вж. по-долу). Понякога нискокачествените издания (TS) се издават като INTERNAL за да не влияят на авторитета на групата или ако вече са направени твърде много издания. INTERNAL изданията се правят само за „вътрешно ползване“ от групите, но обикновено изтичат и в p2p мрежите.

STV (Straight To Video)
– филм издаден директно на видео, който не е излъчван по кината .

RECODE
- Прекодирана версия на вече издаден релийз, обикновено се прави с цел подобряване на картината, премахване на субтитри и др., но резултатът не е сигурен. На такива издания в Сцената не се гледа с добро око, тъй като от групите се очаква да си набавят собствени източници .

REPACK
- Ако дадена група пусне некачествено или повредено издание, следва да пусне Repack, в който проблемите трябва да бъдат отстранени .

DivX/XviD
- DivX е формат, създаден за мултимедийни платформи. Използва 2 кодека -lowmotion и high motion. По-старите рипове на филми са енкодирани само на low motion и имат проблеми на high motion. Беше разработен метод, известен като SBC (Smart Bit-rate Control), който превключва кодеците по време на енкодирането, което води до подобряване качеството на картината. Форматът е анаморфен, а битрейтът е редуваем. Поради по-високите изисквания към процесора и различния кодек, необходим при възпроизвеждане, е малко вероятно да се намери домашен DVDплайър, способен да възпроизвежда DivX филми. Имаше плейъри в процес на развитие, за които се предполагаше, че могат, но досега нищо не е убедително. Болшинството PROPER DVD рипове (не Re-enc) са направени от DVD-та и в общи линии е възможно до 2 часа филм с добро качество да се побере на 1 диск. Съществуват различни кодеци, най-популярните,откоито са DivX 3.11 и XviD.

PDVD (Asian Silvers)
- азиатските станиоли се разпространяват предимно във VCD формат. Това са копия на филми, които никога не са издавани или са предпродукция. Групите, които ги пускат, просъществуват съвсем мимолетно на голямата сцена. PDVD-тата са същото нещо, но в DVD формат.

XVCD/XSVCD
- Това е VCD/SVCD, което не се подчинява на правилата. И при двата вида могат да се достигнат доста по-високи резолюции и битрейтове, но зависи от плейъра дали е в състояние да възпроизвежда такъв диск. X(S)VCD са абсолютно нестандартни и са по-подходящи за домашно рипване, отколкотоза разпространение.

VCD
- VCDе mpeg1 базиран формат с постоянен битрейт от 1150 при резолюция 352х240(NTSC). Те се използват главно за нискокачествени терилийзи (CAM/TS/TC/Screener(VHS)/TVrip(аналогов) с цел да се направи по-малък файла и по възможност да се събере на 1 CD. И VCD и SVCD се измерват по-скоро в минути, а не в MB, така че някой mpeg, който ви се вижда по-голям от капацитета на диска спокойно би могъл да се побере на едно 74 мин. CD.

SVCD
- SVCD е mpeg2 базиран формат (същият като при DVD-тата), който позволява вариабилен битрейт до 2500kbits на резолюция 480х480 (NTSC) ,който бива декомпресиран в 4:3 aspect ratio по време на плейбек. Поради вариабилния битрейт, дължината на филма, който можете да съберете на 1CD не е фиксирана, но е между 35 и 60 минути. За да получите по-добро SVCD енкодиране при вариабилни битрейтове е важно да използвате multiple passes. Отнема повече време, но резултатите са много по-добри.

CVD
- Това е комбинация от VCD и SVCD и се поддържа от повечето DVD плейъри в момента. Поддържа MPEG2 битрейтовете на SVCD, но използва резолюция 352х480 (NTSC), тъй като хоризонталата се счита за по-маловажна. В момента няма групи, пускащи рилийзи в този формат.

MiniDVD
- MiniDVD/cDVD е същият формат като DVD-то, но на стандартен CDR/CDRW. Поради високите резолюция и битрейт е възможно да се побере само до 18-21 минути/диск. Форматът също така е съвместим с много малко плейъри.


NUKED = Дефектен, повреден
- Един филм може да бъде нюкнат по най-различни причини. Индивидуални сайтове могат да го направят за нарушаването на техните правила (например без телесинкове - No Telesyncs , но и ако нещо с филма е сгрешено (липса на звук за 20 мин, CD2 е грешно архивирано и т.н.). Такива филми все още могат да достигнат други източници като p2p/usenet, но не е лоша идея да проверите за какво е бил нюкнат.

DUPE = Дублиране
- Ако нещо вече съществува, то тогава няма причина да го има втори път. Т.е. едно и също нещо (един филм-вид рип-рилийз-група) не следва да се повтаря, освен ако не са подготвени нови по-качествени субтитри за съответния рилийз, но и това може да се компенсира, когато на първия рилийз се промени линка от старите - към новите субтитри, при положение, че те са линкнати към профилиран сайт за субтитри.

DVD-R
- Това е решение на записваемото DVD, което изглежда е най-популярно (от DVD-RAM, DVD-R и DVD+R). Побира до 4.7 GB информация на страна, което прави около 10GB на диск. SVCD MPEG2 имиджите трябва да бъдат конвертирани преди да бъдат изпечени на DVD-R. DVD>DVDR-копирането е възможно, но понякога екстрите (езици, субтитри, допълнителни материали) трябва да отпаднат, за да се вмести филмът втози обем.


Blue-Ray
 Технологията използва син лазер за записващото и четящото устройство.12-сантиметровият едностранен диск събира 27 GB информация, 13-часов TV запис или 2-часов видео запис с висока разделителна способност. За разлика от досегашните системи, които са с дължина на вълната 650 нанометра, "блу рей" работи с дължина от 405 нанометра, което означава, че може да фокусира светлината много по-нагъсто и по този начин да "натъпче" много повече информация върху носителя. Форматът предоставя 7,1-канален съраунд.

ASPECT RATIO TAGS:

WS - widescreen - широкоекранна картина

FS - Fullscreen – картина 4:3

BAD A/R - неправилна пропорция

BAD IVTC - грешно конвертиране на фреймрейта

INTERLACED - неправилно deinterlace-ване (подредба на кадрите).

Допълнение:
Видео-форматът и (или) рилийзът сами по себе си не са критерий за качество.
Мярка за това са по-скоро параметри като:
- Codec (Кодек) използван за компресията,
- Resolution (Резолюция) или размери на картината в pix (пиксели),
- BitRate (Битрейт) на картината,
- FPS (честота на кадрите в секунда)


------------------------------------------------------------------------


Съкращенията R1, R2 ... R5 в имената на рилейзите са региона, за който е издадено ДВД-то.

Region 0 - работещо на всички региони
Region 1 - The U.S., U.S. territories ,Canada ,Bermuda
Region 2 - Europe, Japan, the Middle East, Egypt, South Africa, Greenland, French overseas territories
Region 3 - Taiwan, Korea, the Philippines, Indonesia, Hong Kong ,Southeast Asia
Region 4 - Mexico, South America, Central America, Australia, New Zealand, Pacific Islands, Caribbean
Region 5 - Russia, Eastern Europe, India, most of Africa, North Korea, Mongolia
Region 6 - China
Region 7 - Reserved for future use (found in use on protected screener copies of MPAA-related DVDs, and media-copies of pre-releases in Asia)
Region 8 - International venues such as aircraft, cruise ships, etc.