Оптимизация на Win7 и WinXP !
  Сега ще ви покажа как да олекотите Windows 7 по такъв начин, че да заработи още по-добре, по-сигурно и естествено, по-бързо от преди. Открих как това може да стане само чрез няколко промени (някои от които скрити) в настройките на операционната система.В какви варианти се предлага Windows 7 ?

Windows 7 ще намерите на пазара в шест варианта. Имената на изданията са както тези при Windows Vista с изключение на Business изданието, което просто ще се казва Professional, както беше и при остарялата вече Windows XP. Home Premium, Professional и Ultimate ще се продават в магазините и ще бъдат достъпни чрез т.н. Производители на Оригинална Техника (OEM издания). Освен това се очаква да бъде пуснат и специален вариант на операционната система, предназначена специално за притежателите на нетбуци.
Всяко следващо издание ще съдържа и функциите на предходното, както беше и при Windows Vista. По този начин става възможно преминаването от по-малко функционално към по-функционално издание. Те ще са подредени така:
• Windows 7 Starter – С най-малко функции и възможности. Ще може да се стартират максимум 3 приложения едновременно. Очаква се, това издание да се предлага само в 32-битова версия. Предназначено за развиващи се държави.
• Windows 7 Home Basic – Тук също функциите са доста ограничени, но са повече от предишното издание. Както и в Starter, и тук няма да може да се използват Aero теми и придружаващите ги визуални ефекти.
• Windows 7 Home Premium – Това е стандартно издание за повечето домашни потребители. Включва много повече възможности от предишните две издания (тук може да се възползвате от Aero възможностите).
• Windows 7 Professional – Това издание е предназначено за малкия бизнес или доста напреднали потребители.
• Windows 7 Enterprise – Издание, което ще се предлага ограничено, за работещите в среден и голям бизнес.
• Windows 7 Ultimate – Това е изданието, което включва в себе си всички възможни функции. Предлага се за много напреднали потребители и ентусиасти.

В примерите от тази статия се използва Windows 7 Ultimate. Въпреки това обаче, почти всички трикове са възможни и в изданията Professional/Enterprise и Home Premium.

Системни изисквания за Windows 7

Процесор:
Минимално: 800 MHz 32-bit (x86) или 64-bit (x64) cpu
Препоръчително: 1 GHz 32-bit (x86) или 64-bit (x64)
Памет:
Минимално: 512 MB оперативна памет
Препоръчително: 1GB оперативна памет
Видеокарта:
Минимално: SVGA (800x600)
Препоръчително: 128MB, DirectX 9 видеокарта с WDDM 1.0+, Pixel Shader 2.0 и 32bpp
Твърд диск:
Минимално: 20GB HDD с най-малко 10GB свободно пространство на твърдия диск.
Препоръчително: 40GB HDD с 15GB свободно пространство на твърдия диск.
DVD/CD ROM устройство
Звукова карта
Интернет връзка

 Клавишни комбинации в Windows 7

• Win+Up – Тази комбинация служи за максимизиране на активния в момента прозорец.
• Win+Down – От тук може да минимизирате активния прозорец в лентата със задачи.
• Win+Left – Преместване на прозореца в ляво на вашите екрани.
• Win+Right – Преместване на прозореца в дясно на вашите екрани.
• Win+Shift+Left – Преместване към левия монитор (ако имате такъв).
• Win+Shift+Right – Преместване към десния монитор (ако имате такъв).
• Win+Home – Минимизиране / Възстановяване на всички отворени прозорци.
• Win+Shift+T – Фокусиране към предишния елемент в лентата със задачи. Аналогична комбинация на предишната.
• Win+Space – Тази клавишна опция служи за преглед на работния плот.
• Win+G – Показва всички гаджети на преден план (пред всички други прозорци).
• Win+P – Ще се отвори прозорец с допълнителни настройки за допълнителните екрани.
• Win+X – Стартира се мобилния център в Windows 7. Той е същият както и при Vista и все още е доста полезен.

• Win + L – бързо заключване на компютъра
• Win + T – показва превю на активните приложения в таскбара
• Win + E – нова инстанция на Windows Explorer

• Alt + P – превю панел в Windows Explorer, страхотен за разглеждането на много снимки от една директория
• Alt + стрелка нагоре – едно ниво нагоре в Windows Explorer
• Alt + стрелка наляво/надясно – напред/назад в Windows Explorer

• Win+# (# = число от клавиатурата) – Стартира се програмата под този номер в лентата със задачи. Например: Win+1 стартира първата отметната програма, Win+2 стартира втората и така нататък.
• Win + + / Win + - (плюсове или минуси от клавиатурата) -> Zoom in или Zoom out. Увеличаване и намаляване на екрана. За целта се използва инструмента Magnifier.
• Win (Windows бутона) + стрелка нагоре – максимизиране на прозорец
• Win + стрелка наляво – измества прозорец към лявата страна на десктопа
• Win + стрелка надясно – като горното, но в противоположната посока
• Win + стрелка надолу – минимизиране на прозорец. Ако прозорецът е максимизиран и изпълните командата, ще се върне към нормален размер и позиция
• Ctrl + Shift + Click – пускане на приложение от таскбара или менюто Start с пълни административни права
• Shift + клик – извършена в таскбара, тази клавишна комбинация действа като да отворите множество прозорци на браузър (не табове, а отделни инстанции). Така например, ако кликнете няколко пъти на Word, ще получите няколко отделни документа


Спиране на System Restore

System Restore на пръв поглед е една полезна функция, благодарение на която вие можете да връщате операционната система към по предишен период от време. Чрез този инструмент може да възстановите всички промени, които са били извършвани в системни файлове, регистрационни ключове. Освен това ще се премахнат и инсталиралите програми, които сте добавили през дадения отрязък от време. Най-важно обаче е, че System Restore няма да засегнете персоналните ви файлове (документи, снимки, архиви и други).

За да се върне системата се създават Restore Points (Точки на възстановяване). По подразбиране, тези точки се правят автоматично от ОС преди всяко инсталиране на програма, устройство (device) или актуализация. Разбира се, точките могат да се създават и от вас.

Главният проблем на инструмента е, че не винаги „връщането” на системата помага, а освен това се заема и много пространство на твърдия диск. Има и много по-добри алтернативи като Norton Ghost, Acronis True Image и други.

За да спрете System Restore, натиснете с десен бутон върху Computer (Моят компютър) –> Properties (Свойства). Ще се отвори прозорецът System (Система). Прегледайте страничната лента за връзката System Protection (Защита на системата). Ще видите следния прозорец:Тук е мястото да спомена, че подобно на другите програми за backup и възстановяване, System Restore създава точките за отделните твърди дискове. По подразбиране, както е показано и на картинката, е зададено да се създават точки само на дяла, в който е инсталирана операционната системата.
За да спрете създаването на точки в дял C: (или този, на който е инсталирана системата), трябва да го маркирате и да натиснете върху бутона Configure (Конфигурация). Ще се отвори нов прозорец. Там трябва да маркирате отметката Turn off System Protection (Спиране на създаването на точки за възстановяване на този дял). След това натиснете върху OK за да се затвори прозореца. Готови сте!

Бележка: Всички точки, които са били създадени досега, ще бъдат безвъзвратно изтрити. Ако мислите, че ще използвате инструмента System Restore, тогава прескочете тази стъпка.

Спиране на потребителския (родителски) контрол (UAC)

User Account Control е специално приложение на Windows 7, което трябва да помогне за сигурността на вашата операционна система. До тук това е много добре, но всеки път, когато например инсталирате ново приложение или опитате да промените нещо в настройките на Windows, започват да изскачат малки прозорчета, чрез които се чака потвърждение за изпълнение на следната операция от вас преди да се изпълни задачата. На моменти това е доста дразнещо, а и един антивирусен софтуер + защитна стена върши достатъчна работа.

За да изключим тази функция на Windows, отворете Control Panel (Контролен панел) > All Control Panel Items (Всички елементи в контролния панел) > User Acounts (Потребителски акаунти) > Change User Acount Control settings (Променяне на настройките за потребителския контрол) > Ще видите следния прозорец:
Както може би и сами разбрахте, за да спрете услугата трябва да си поиграем с плъзгача. Нека обаче първо разгледаме по какъв начин може да се конфигурира UAC:
• Always Notify – Ако изберете тази опция, винаги ще ви се иска потвърждение когато инсталирате нова програма на компютъра или правите промени в настройките на операционната система. Тази опция се препоръчва от Microsoft ако често инсталирате промени и правите доста промени по настройките.
• Default – Тази опция е избрана по подразбиране от Microsoft. Тук се иска потвърждение само когато се инсталират програми, а когато правите промени по настройките на ОС няма да бъдете притеснявани от UAC.
• Programs try to make changes – Ако пък изберете тази опция, ще ви се иска потвърждение само когато някоя програма се опита да прави промени по настройките на операционната система.
• Never notify – При тази опция, както сигурно и на всички им стана ясно вече, няма никакви потвърждения. Може да правите каквото пожелаете, без да ви притесняват излишни прозорци.

След като изберете последната опция, натиснете върху бутона OK. Ще се появи друг прозорец, от който ще трябва да излезете от потребителския акаунт, за да може настройките да влязат в сила.

Премахване на ненужните програми, стартиращи се с Windows 7

Тук нещата са доста ясни и прости. Когато сте инсталирали голямо количество програми, доста от тях по някаква причина се стартират заедно с операционната система. Това води до бавен boot на системата, а и освен това тя се стартира с доста ненужни процеси, от които, разбира се, се намаля производителността. Изключването на тези програми става доста лесно.

Изпълнете клавишната комбинация Windows + R за да се стартира прозореца Run. В полето напишете msconfig и натиснете Enter. Ще се отвори прозореца System Configuration (Конфигурация на системата). Отворете таба Startup (Стартиране) и ще видите следния прозорец:Тук ще видите всички програми, които се стартират заедно с операционната система в момента. Както виждате, дадено е тяхното име (Startup Item), името на файла (Command) и мястото, на което се намира той (Location).

За да премахнете някоя програма от списъка, трябва само да я отмаркирате от списъка и това е всичко! Трябва да внимавате обаче какви файлове премахвате, защото може да са нужни за системата. Премахвайте само файлове, за които сте сигурни, че няма да ви трябват.
И все пак – За да разрешите на всички програми в списъка да се стартират с ОС, натиснете върху бутона Enable all (Разрешаване на всички), а за да им забраните да го правят – Disable all (Забраняване на всички).

След като изберете кои програми искате да не се стартират заедно с ОС, натиснете върху бутона Apply (Запазване на настройките). Натиснете върху OK за да се затвори прозореца. Ще се отвори друг прозорец, от който Windows 7 ще ви подкани да рестартирате системата, за да влязат в сила промените. Разполагате с два бутона: Restart (Моментално рестартиране на системата) и Exit without Restart (Изход от инструмента без рестартиране). Сами изберете какво искате да направите. След рестартиране на Windows 7, независимо веднага или след един час, промените ще са влезли в сила.

Премахване на ненужните услуги, стартиращи се с Windows 7

Услугите (services) работят на заден план, или казано по-простичко „скрити” в операционната система. Те улесняват работата ви на компютъра, но половината от тях в повечето случаи са напълно излишни и само хабят ресурси. Това, което можете да направите е да ги изключите (като естествено винаги може да ги пускате отново след това). По този начин ще увеличите както бързодействието, така и производителността на операционната система.

За да отворите прозореца за настройка на услугите използвайте клавишната комбинация Windows + R, за да се стартира прозореца Run. В полето напишете services.msc и натиснете Enter. Ще се отвори прозореца Services (Услуги).
Ако сте виждали този прозорец при Windows XP или Vista, ще забележите, че той не е претърпял никакви промени и в Windows 7. В отвореният прозорец е списъкът с услуги. За да отворите някоя услуга в детайли, натиснете два пъти върху него или с десен бутон изберете опцията Properties (Свойства). Ще видите следния прозорец:


Ако сте виждали този прозорец при Windows XP или Vista, ще забележите, че той не е претърпял никакви промени и в Windows 7. В отвореният прозорец е списъкът с услуги. За да отворите някоя услуга в детайли, натиснете два пъти върху него или с десен бутон изберете опцията Properties (Свойства). Ще видите следния прозорец:Ето как изглежда гореописания прозорец. От Service Name може да видите краткото име на услугата, а от Display Name е показано как се показва в списъка Services. Както сами сте се досетили, в полето Description e дадено кратко описание за това, което се извършва от услугата. От Path to executable може да откриете точния път до стартиращия файл на услугата.

Стигнахме до най-важната част, която е именно Startup type – От тук може да определяте дали услугата да се стартира автоматично (Automatic), автоматично (но със закъснение) (Automatic (Delayed Start)), ръчно стартиране (Manual) и спиране на услугата (Disabled). Това е всичко!

Ето списъка и с услугите, които може да изключите:

• Application Management – Тази услуга служи за премахването на програми от Add/Remove Programs. Тъй като не деинсталирате програми постоянно, може да я оставите Manual.
• Background Intelligent Transfer Service – Тази услуга е нужна само ако използвате Windows Update. Ако не актуализирате операционната система, може да я изключите – Disabled.
• Computer Browser – От тук се поддържа списък за компютрите включени в локалната мрежа. Ако вкъщи имате само един компютър или не искате да знаете за другите компютри в мрежата, изключете услугата – Disabled.
• Cryptographic Services – Служи основно за инсталирането на актуализации от Windows Update. Тази услуга може да промените в ръчен режим – Manual.
• DHCP Client – Тази услуга ви е нужна само, ако сте с динамичен IP адрес. В противен случай – Disabled.
• Distributed Link Tracking Client – Тази услуга служи за връзка между файлове на отделни компютри. За домашни PC-та не се използва – изберете Disabled.
• Distributed Transaction Coordinator – Услуга, свързана с предходната. По принцип тя е в ръчен режим, но вие спокойно може да си я изключите – Disabled.
• HomeGroup Listener/Provider – Тези две услуги са нужни за да работи новата мрежа HomeGroup. Ако вкъщи имате само един компютър, или нямате нужда от специално споделяне на файлове между компютрите си може да спрете двете услуги – Disabled.
• IP Helper – Използва се за работа с IP адреси от адресното пространство IPv6. Тъй като тази адресация все още се използва много рядко, може да изключите тази услуга – Disabled.
• Microsoft Software Shadow Copy Provider – Тази услуга се използва за Backup-и. Ако не използвате инструмента за резервни копия – Disabled.
• Print Spooler – Тази услуга е нужна само, ако имате принтер. В противен случай – Disabled.
• Remote Access Connection Manager – Чрез тази услуга се създава мрежова връзка. Ако не ползвате Dial-Up достъп, изключете я – Disabled.
• Secondary Logon – Услугата позволява стартиране на процеси от друг потребител, изключете я – Disabled.
• Server – Тази услуга позволява споделянето на директории, файлове и принтери. Ако не сте в LAN мрежа или не споделяте нищо – Disabled.
• Telephony – Тази услуга служи за контрол на Dial-Up връзките. Ако ползвате Dial-Up или VPN, оставете услугата включена. Ако обаче това не е така – Disabled.
• Themes – Ако не използвате Aero темите, изключете тази услуга – Disabled.
• Windows Defender – Напълно ненужно приложение според мен. Изключете тази услуга – Disabled.
• Windows Media Player Network Sharing Service – Тази услуга служи за споделяне на библиотеката на плеъра в мрежата. Изключете я – Disabled.
• Windows Search – Ако не използвате търсачката често, изключете тази услуга – Disabled.
• Windows Update – Ако не инсталирате актуализациите от Microsoft Disabled.
• Windows Time – Тази услуга служи за синхронизиране на часовника на компютъра с няколко сървъра през определено време. Напълно ненужна услуга – Disabled.

Спиране индексирането на дяловете:

Първо трябва да се спре процеса Windows Search . За целта стигате до Start Menu -> Десен бутон на Computer -> Manage -> Services and Applications -> Services - > десен бутон на Windows Search -> Startup type: Disabled -> OK. След това двоен клик на Computer и на Local Disc C: десен бутон и избирате Properties, махате отметката на Allow files on this drive to have contents indexed in addition to file properties и натискате ОК.Включване/Изключване на хибернацията

Хибернацията е режим, подобен на Stand by/Shut Down. Компютъра се изключва напълно, както при същинско изключване (Shut Down). При този режим обаче, Windows 7 съхранява отворените прозорци и информацията в тях на специален файл на твърдия диск. По този начин ще успеете да запазите нещата, които сте отворили, за да може следващият път, когато стартирате компютъра да продължите от там, откъдето сте спрели. Той ще зареди всички приложения, които са били отворени преди влизане в режим Hibernate.

За да включите/изключите хибернацията, използвайте клавишната комбинация Windows + R за да се стартира прозореца Run. В полето напишете cmd и натиснете Enter. Ще се отвори прозореца Command Prompt.
За да изключите режим “Hibernate” въведете следното:
powercfg -h off. След това натиснете Enter.
За да включите отново режим “Hibernate” въведете следното:
powercfg -h on. След това натиснете Enter.

Това е всичко! След като натиснете Enter, може да затворите прозореца.


По-бързо стартиране на Windows 7

В тази стъпка ще ви покажа как чрез няколко прости настройки, системата ви може да се стартира за около 20-30 секунди.

Изпълнете клавишната комбинация Windows + R за да се стартира прозореца Run. В полето напишете msconfig и натиснете Enter. Ще се отвори прозореца System Configuration (Конфигурация на системата). Отворете таба Boot (Стартиране) и ще видите следния прозорец:Ето така изглеждат настройките тук. От този прозорец може да променяте начина на стартиране не операционната система. Натиснете върху бутона Advanced Options (Разширени настройки). Ще видите следния прозорец:


Маркирайте опцията Maximum Memory (Максимум памет) и задайте точния размер на вашата оперативна памет (RAM). След това маркирайте опцията Number of processors (Брой процесори) и задайте точния брой на процесорите.

Бележка: при дву- и повече ядрени процесори се посочва броя на ядрата
Натиснете върху бутона OK за да се затвори прозореца и рестартирайте компютъра. Ще усетите разликата.
Това се прави, за да може когато стартирате компютъра, операционната система да не губи време в откриването на паметта и процесора. Така значително ще намалите времето за стартиране на Windows 7.

Промяна на Power Plan на Maximum Performance:

По подразбиране power plan в Windows 7 е настроен на balanced performance. За да го промените на максимална производителност, направете следните стъпки: Control Panel -> Power Options -> Show Additional Plans -> активирате High Performance. Отидете на advanced power settings -> Hard disk -> Turn off hard disk after -> сложете го на Never.
 
Спиране на Superfetch:
Натискате бутона [Win] + R – в полето RUN изписвате regedit и натискате Enter. Стигате до HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters. Намирате EnableSuperfetch в десния прозорец и с десния бутон на мишката върху него му променяте стойността от 3 на 0 и натискате ОК.

Спиране на Prefetch:

Натискате бутона [Win] + R – в полето RUN изписвате regedit и натискате Enter. Стигате до HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters. Намирате EnablePrefetcher в десния прозорец и с десния бутон на мишката върху него му променяте стойността от 3 на 0 и натискате ОК.

Как да върнем лентата Quick Launch в Windows 7

По подразбиране, в Windows 7 не съществува лентата Quick Launch, както беше при Windows XP и Vista. Тъй като доста потребители все още искат да използват лентата за бързо стартиране на приложения, ще ви покажа как става в тази стъпка.
1) Натиснете с десен бутон върху празно място в лентата със задачи и махнете отметката на Lock the Taskbar (Заключи лентата със задачи).
2) Натиснете отново с десен бутон върху лентата със задачи, отворете менюто Toolbars (Ленти с инструменти) и натиснете върху New Toolbar (Нова лента). Ще видите следния прозорец:

3) В полето, в което пише Desktop, въведете следното:
%userprofile%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch
4) Изберете папката Quick Launch и натиснете върху бутона Select Folder(Избери папката).
5) Вече ще видите добре познатата ни лента. След като преди малко отключихме цялото старт меню, може да преместите лентата където пожелаете.
6) Освен това ще искате да скриете текстовете в лентата както и имената на иконите. Натиснете с десен бутон върху лентата и премахнете отметките на Show Text и Show Title.
7) Eто какъв ще бъде и резултата:


Калибриране на монитора

Тази част винаги е била проблемна за потребителите на Windows, но сега новата ОС идва с вграден помощник по калибрирането на дисплея, така че вече да нямате проблеми с четенето на текст или разглеждането на снимки. Преди главният проблем се състоеше в това, че на едно РС снимка може да изглежда по един начин, но на друго- по съвсем различен. Отговорът на този проблем идва с натискането на клавиша Windows, въвеждането на “DCCW” (без кавичките) и няколко съвсем елементарни опции.Премахване на интелигентното аранжиране на прозорците

Windows 7 използва собствения си интелект за аранжиране на прозорците и ако за пример хванете и извлечете прозорец към горната част на екрана, то той автоматично ще се максимизира. За едни полезно, за други не. Ако сте от втория тип, ето как само в три стъпки можете да изключите “интелигентния аранжимент”: 1) В менюто Start въведете regedit; 2) намерете HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop; 3) задайте стойност 0 на WindowArrangementActive и рестартирайте. Сега поне в това отношение Windows 7 ще се държи като предците си.

Искате по-малък таскбар?

Ако все още не можете да свикнете с гигантските размери на таскбара в Windows 7, много лесно можете да направите иконите по-малки – кликнете с десния бутон върху бутона Start -> Properties -> Taskbar -> задайте “Use small icons”.

Активирайте Quick Launch Toolbar

След десетгодишна употреба на Quick Launch Toolbar-а първо в Windows XP, а след това и във Vista, някак странно е, че в Windows 7 липсва. Всъщност, можете да си го върнете по следния начин: десен бутон на таскбара -> Toolbar -> New Toolbar и въведете в полето на папката “%UserProfile%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch” -> клик на Select Folder. Сега за да го направите така, както изглеждаше в Windows Vista: десен бутон върху таскбара -> махнете отметката от “Lock the Taskbar” -> десен клик на делителя и махнете отметките от “Show Title” и “Show Text” -> отново десен клик на таскбара и сложете отметка на “Show Small Icons”.

Каква мощност използвате?

Още една от доста интересните и полезни новости на Windows 7 е способността му да определи колко електричество употребява системата ви, приложение или устройство. Това е особено полезна опция, ако ползвате лаптоп и искате да знаете какво изразходва батерията ви така бързо. Натиснете клавиша Windows и въведете “POWERCFG –ENERGY –OUTPUT ”, в посочената папка ще откриете файл с името energy-report.html, което както подсказва името, е подробен доклад за изразходваната мощност на базата на 60-секундно наблюдение над активността на РС-то.

Как можете да добавите видео в менюто Start?

Ако търсите бърз начин за достъп до клиповете си, то тогава Windows 7 има точния отговор на молитвите ви – десен клик на бутона Start -> Properties -> Start Menu -> Customize -> задайте на Videos “Display as a link” и това е! Сега вече ще имате видеоклипове в менюто Start.

Изключване на системните съобщения

Едва ли някой ще тръгне да спори, че много по-често системните съобщения дразнят, отколкото да помагат. За да ги изключите в Windows 7, в Control Panel-a изберете Notification Area Icons – това е мястото, където можете да променяте не само съобщенията, но и иконите за Action Center, Network, Volume, Windows Explorer, Media Center Tray Applet, Windows Update и Automatic Updates.

Изключване на съобщенията по сигурността

И още дразнещи съобщения. За да се отървете и от тях – Control Panel -> System and Security -> Action Center -> Change Action Center Settings -> можете спокойно да изключите следните: Windows Update, Internet Security Settings, Network Firewall, Spyware and related protection, User Account Control, Virus Protection, Windows Backup, Windows Troubleshooting, Check for updates.
Автоматично аранжиране на иконите от работната площ
Вече можете да забравите за класиката десен клик -> Auto arrange. Сега единствено трябва да натиснете и задържите за малко F5.

Стартирайте Windows Explorer през My Computer

Още една от странните промени в Windows 7, при който Windows Explorer по подразбиране се отваря в директорията Libraries. Е, повечето от нас са свикнали да пускат Windows Explorer през страницата на My Computer. За да се върнете към доброто старо време, натиснете бутона Windows -> въведете “explorer” -> Properties -> в таба Shortcut въведете “%SystemRoot%\explorer.exe /root,::{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}”-> десен клик на Explorer иконата в Taskbar -> кликнете на “Unpin this program from the taskbar” -> хванете я и завлечете от менюто Start.

Търсете за всичко в компютъра си

Windows 7 дава възможността да търсите за всичко видове файлове, включително и за непознатите на ОС такива, а това в някои частни случаи може да се окаже особено полезно. Въпреки че не е препоръчително, тъй като може да се окаже много, много по-бавно от стандартното търсене, можете поне да пробвате, като направите следното: пуснете Windows Explorer -> Tools -> Folder Options -> View -> сложете отметка на “Try to search the content of unknown file types”. Само не забравяйте, ако няма да използвате тази опция, да се върнете на същото място и да махнете отметката.

Задълбочена дефрагментация

Една от ограничените територии на Windows винаги е била дефрагментирането на хард диска. С Vista имаше някакви промени, но доста повече са направени в Windows 7, където дори можете да задавате команди през CMD: натиснете бутона Windows и въведете CMD. Оттук можете спокойно да дефрагментирате, като въведете “defrag” и една от следните опции (могат да се комбинират!): /r ще дефрагментира няколко дяла едновременно; -a е анализ на дяловете; -v принтира подробен доклад; -r ще третира файлове с поне 64 MB на фрагментиране като нефрагментирани; -w ще дефрагментира всичко. Ето ви и пример за по-лесна ориентация в командите: “defrag C: -v -w” за дефрагментиране на целия дял C.

Премахване на Sidebar

На пръв поглед изглежда, че Windows 7 не включва страничната лента, но всъщност съществува и дори е активна на заден фон. За да се отървете от Sidebar, има два начина. Първият и по-лесният е да натиснете бутона Windows и да въведете MSCONFIG.EXE -> в Startup таба махнете отметката на Sidebar. Вторият и по-сложният начин е да натиснете отново бутона Windows и да въведете “regedit” -> намерете и изтрийте HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run. Премахването на Sidebar ще ви спести малко RAM.

Подобрете Desktop Window Manager за видеокарти на Nvidia

Понякога анимациите от Desktop Window Manager не изглеждат съвсем наред и сякаш са размазани или не на фокус. Това е така, защото Desktop Window Manager рендва ефектите без прозрачност и blur, но пък можете да изключите анимациите за по-приятна и изчистена визия. Натиснете бутона Windows -> десен клик на Computer -> Properties -> Advanced System Settings -> Performance -> Settings -> махнете отметката от “Animate windows when minimizing and maximizing” -> OK.

Променете мястото по подразбиране за запазване на файлове

Още нещо, по което Windows 7 се различава от Vista, е това, че запазва Documents, Pictures, Videos и Music в папката Public, при C:\Users. Вие, разбира се, може и да не искате да запазвате документите, изображенията, видеата и музиката в тази директория и промяната може да се направи по следния начин: натиснете бутона Windows -> кликнете върху потребителското си име -> двоен клик на папката, която искате да промените -> ще видите текста “Includes: 2 library locations”, кликнете върху него -> десен клик на папката, която искате да сложите по подразбиране за запазване и изберете “Set as default file location” -> OK.

PC Safeguard

Спомняте ли си, че още по времето, когато чакахме Windows 7 да се появи, и от Microsoft все още единствено ни зарибяваха с новости на теория, имаше няколко конкретни неща, които накараха мнозина да поклащат одобрително, но и невярващо глава? Едно от тези неща беше възможността РС-то да влезе в състояние, при което независимо какво се променя по ОС, инсталира или изтрива, в момента, в който компютърът тръгне да се изключва или съответния потребител се разлогне, абсолютно всички направени промени биват заличени. Особено полезно срещу нахалници, тъй като биват рестартирани единствено промените, които не са правени от вас. Странно е, че все още много хора, ползващи Windows 7, не знаят как да използват тази манна небесна... ,чието име е PC Safeguard. Отидете в Control Panel -> User Accounts -> създайте нов акаунт и изберете опцията “Set Up PC Safeguard”. Толкова е просто. Сега вече можете да сте напълно спокойни, че ще намерите ОС, настройките, програмите и всичко останало, така както сте го оставили.

Ако Windows 7 е ъпгрейд от Windows Vista...

Ще намерите папка, означена като C:\Windows.old. Както сами разбирате, тази папка съдържа цялата системна информация от старата Windows Vista и често може да тежи повече от 10GB. Проверете дали из папката се намира нещо, което бихте искали да запазите, а останалото спокойно можете да изтриете.

Ако РС-то ви има няколко хард диска...

Можете да подобрите производителността, като преместите местонахождението на системния paging файл (съдържащ данни, които не могат да се поберат във физическата памет, RAM) от диска с дяла C:\ към друг HDD. За да направите това, отворете Control Panel -> System -> Advanced System Settings -> Advanced -> в категорията Performance изберете Settings -> в новопоявилия се прозорец изберете Advanced -> Change -> махнете отметката от “Automatically manage paging file size for all drives” -> изберете C: от полето Drive и отбележете опцията “No paging file” -> изберете другия хард диск и отбележете опцията “System managed” -> OK -> рестарт.

Шорткъти

На шорткътите и клавишните комбинации ще отделим цял раздел, защото има наистина много какво да се каже по въпроса.

GUID шорткъти

За начало, нека разгледаме GUID шорткътите, които в Windows 7 намериха нов живот. GUID идва от Globally Unique Identifier и е статистически уникален (броят на кодовете е 2128 или 3,4028×1038, което е толкова голямо число, че на практика няма как да се дублира) 128-битов идентификатор, използван при софтуерни приложения. GUID кодовете могат да се използват и като шорткъти чрез следното елементарно действие: направете примерно на работната площ нова папка и я озаглавете с произволно име на латиница последвано от точка и кода {ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} – трябва да изглежда така “Primer.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}” (без кавичките). Този метод понякога можете да срещнете и като Windows GodMode, но всъщност е проста команда, даваща достъп до категоризиран списък с настройките от Control Panel (някои от които обаче трябва да бъдат въведени ръчно). Особено важно е да споменем, че под Windows Vista GUID шорткътите се държат нестабилно, а повечето от долуизброените има голяма възможност да вкарат Windows Explorer в безкраен краш цикъл. Затова по-добре не се опитвайте да тествате на Windows различен от 7. Ако все пак се случи така, че да направите белята, ще забележите, че новосъздадената папка е изчезнала, а Windows Explorer крашва толкова бързо, че на практика ОС става безполезна. Тогава най-безболезненото решение е да включите настоящия хард към друг компютър (където обаче да действа като Secondary и да не зарежда ОС), да влезете на мястото, където сте създали проблемната папка и да я изтриете.
Следните 20 GUID шорткъта можете да въведете в папка Primer (следвайки горния пример), така че всичко да ви е на едно място:

System
{BB06C0E4-D293-4f75-8A90-CB05B6477EEE}
User Accounts
{60632754-c523-4b62-b45c-4172da012619}
Windows Firewall
{4026492F-2F69-46B8-B9BF-5654FC07E423}
Windows SideShow (имайте предвид, че може да ви свали производителността с няколко пункта)
{E95A4861-D57A-4be1-AD0F-35267E261739}
Windows Update
{36eef7db-88ad-4e81-ad49-0e313f0c35f8}
Manage Wireless Networks
{1FA9085F-25A2-489B-85D4-86326EEDCD87}
Action Center
{BB64F8A7-BEE7-4E1A-AB8D-7D8273F7FDB6}
Backup and Restore
{B98A2BEA-7D42-4558-8BD1-832F41BAC6FD}
Biometric Devices
{0142e4d0-fb7a-11dc-ba4a-000ffe7ab428}
Credential Manager
{1206F5F1-0569-412C-8FEC-3204630DFB70}
Default Location
{00C6D95F-329C-409a-81D7-C46C66EA7F33}
Devices and Printers
{A8A91A66-3A7D-4424-8D24-04E180695C7A}
Display
{C555438B-3C23-4769-A71F-B6D3D9B6053A}
HomeGroup
{67CA7650-96E6-4FDD-BB43-A8E774F73A57}
Location and Other Sensors
{E9950154-C418-419e-A90A-20C5287AE24B}
Notification Area Icons
{05d7b0f4-2121-4eff-bf6b-ed3f69b894d9}
Recovery
{9FE63AFD-59CF-4419-9775-ABCC3849F861}
RemoteApp and Desktop Connections
{241D7C96-F8BF-4F85-B01F-E2B043341A4B}
Speech Recognition
{58E3C745-D971-4081-9034-86E34B30836A}
Troubleshooting
{C58C4893-3BE0-4B45-ABB5-A63E4B8C8651}

Настройка на текста с Clear Type

Предния път разгледахме как е възможно само с няколко елементарни стъпки да калибрираме монитора си под Windows 7, а сега нека видим как е възможно да получим максимално ясен и четлив текст. За целта ще използваме Clear Type Tuner, до който можете да стигнете, като отворите менюто Start и въведете "cttune.exe" (без кавичките) или като отворите Control Panel -> Appearance and Personalization -> Display -> Adjust ClearType Text (от левия панел). Следвайте стъпките и за по-малко от минута, ще получите максимален резултат.

Допълнително настройване на бутона Power

Ако рестартирате компютъра си по-често, отколкото го гасите, то е добра идея да настроите Shutdown бутона да извършва функцията Restart. Как да стане това? Десен клик върху бутона Start -> Properties -> в полето Power button action изберете желаното действие (Switch User, Log off, Lock, Restart, Sleep, Shut Down).

Търсете в Интернет през менюто Start

Знаехте ли, че е възможно да търсите в Интернет посредством менюто Start? За да стане това, въведете "gpedit.msc" в полето за търсене на менюто Start, за да активирате Group Policy Editor. В левия панел изберете User Configuration -> Administrative Templates -> двоен клик на Start Menu and Taskbar -> в десния панел кликнете с десен бутон на Add Search Internet Link to Start Menu -> Edit -> Enable -> OK.

Заключете екрана само с един клик

Вероятно повечето от вас знаят, че с клавишната комбинация Win+L се заключва екрана, но това са цели две движения на пръстите, които могат да бъдат съкратени до едно единствено. Кликнете с десен бутон върху работната площ и изберете New -> Shortcut. В полето "Type the location of the item", въведете "rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation" -> Next -> наименувайте "Quick Lock" -> Finish. Ако желаете самата икона да изглежда по-добре, кликнете с десен бутон върху нея -> Properties -> Change Icon -> въведете "shell32.dll" и изберете която икона си пожелаете. Сега извлечете шорткъта до таскбара и изтрийте останалата на десктопа икона. Това е, сега с един клик на мишката върху този шорткът и ще заключвате екрана си.

Настройка на Sticky Notes

Бележките са едно от онези малки, но толкова полезни нововъведения в Windows. Знаехте ли обаче, че освен да задавате цвят, можете, като селектирате текста с няколко клавишни комбинации, да го форматирате? Така например, за удебеляване на текста изпълнете Ctrl+B; за ръкописен шрифт изпълнете Ctrl+I; за подчертаване на текста - Ctrl+U; за увеличаване размера на текста - Ctrl+Shift+>; за намаляване размера на текста - Ctrl+Shift+<; за булет списък - Ctrl+Shift+L; за нумеричен списък - Ctrl+Shift+L (два пъти); за азбучен списък - Ctrl+Shift+L (три пъти).

Настройки свързани с Windows Search и Defender

По подразбиране, Windows индексира всички файлове, свързани с библиотеките на ОС, електронната поща и офлайн файловете. Можете да намалите времето и ресурсите, които се отделят за индексиране според нуждите ви. Отидете до Control Panel -> Indexing Options (ако не го виждате, горе, в дясно на прозореца изберете "View by: Small icons"). Windows 7 показва списък с местоположения, които се индексират. Изберете Modify, за да селектирате само тези места, на които търсите по-често.
Можете спокойно да дезактивирате Windows Search, при условие че не търсите файлове, изображения, документи и прочее, използвайки Windows Explorer (или защото използвате друга програма за търсене/индексиране). Също така, ако използвате антивирусна програма, която съдържа anti-malware, можете да се отървете и от Windows Defender. Отидете в менюто Start -> въведете "msconfig" -> от таба Services махнете отметките от сървисите, които искате да дезактивирате -> рестартирайте.

Подсигурете USB устройствата си с BitLocker

Флашките стават все по-популярни и с право – те са малки и портативни, събират много информация, лесно се използват и предлагат бърз трансфер на данни. От друга страна, се губят много лесно, което е сериозен проблем, особено ако имате навика да съхранявате на тях важна информация. За щастие Windows 7 има решение на проблема: криптирайте данните си с разширение на Microsoft-ската технология BitLocker и само някой, който знае паролата, ще има достъп до тях. Какво трябва да направите ли? В My Computer изберете с десен клик флашката си и селектирайте "Turn on BitLocker". Последвайте няколкото елементарни стъпки и воала! Ще можете да използвате съответната флашка, дори на по-стари операционни системи като Windows XP и Vista.

Как се създава System Recovery Disc под Windows 7?

Диск за възстановяване на система ще ви помогне в ситуациите, когато не можете да стартирате ОС. По принцип инсталационният диск на Windows 7 върши същата работа, но ако не разполагате с него... В менюто Start въведете "recdisc.exe" поставете празен диск в оптичното устройство и кликнете Create Disc. Да, толкова е просто.

По-бърз Shutdown?

Факт е, че Windows 7 е най-бързо зареждащият Windows, но когато става въпрос за изключване, историята е съвсем различна. Можете да промените това по следния начин. В Start въведете "regedit" и намерете HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control. От дясно намерете "WaitToKillServiceTimeout" и кликнете два пъти върху него, за да го редактирате - променете стойността по подразбиране от 12000 (12 секунди) на 2000 (2 секунди). Тази настройка казва на Windows колко дълго да чака преди да съобщи, че определено приложение не отговаря на заявката за изключване на машината.

Скрити тапети?

Спомняте ли си, когато инсталирахте Windows 7, че при финалната фаза се изискваше настройка на език, време и валута? Така според настройките се инсталира пакет от красиви тапети, в зависимост от местоположението, което сте задали (включени са единствено англоговорящите държави като Австралия, Канада, Великобритания, ЮАР, т.е. България отсъства). Така за пример, ако сте задали English (United States) за ваша часова зона и валута, то тогава сред достъпните тапети за работната площ, ще имате пакет от такива, свързани със забележителностите на САЩ. Въпросът в случая е, къде остават другите тапети за останалите държави, защото по стандартния метод нито се виждат, нито могат да се използват... Освен ако не използвате следното: изпълнете клавишната комбинация Windows + R, за да отворите диалоговия прозорец Run -> въведете "C:\Windows\Globalization\MCT" -> Enter (забележка: ако Windows-а ви е инсталиран на дял различен от C:, то използвайте съответната буква). Сега, Windows Explorer ще бъде пуснат и ще ви покаже списък на подпапките в C:\Windows\Globalization\MCT viz. MCT-AU, MCT-CA, MCT-GB, MCT-US и MCT-ZA.
Именно тези папки съдържат тапетите за конкретните държави: AU е за Австралия, CA за Канада, GB за Великобритания, US за САЩ и ZA е за ЮАР. Сега в полето за търсене, разположено в най-дясната част на прозореца, въведете "*.theme" -> би трябвало да виждате пълния списък от тапети. Селектирайте ги всичките и ги копирайте в папката C:\Windows\Resources\Themes. Вече можете да използвате новоинсталираните тапети както си пожелаете, като кликнете с десен бутон на десктопа -> Personalize и изберете тема по желание. "Новите" тапети се намират в Installed Themes.

Използвайте отметки за селектирането на няколко файла едновременно

За селектирането на няколко файла с цел копиране, преместване, изтриване в Windows Explorer обикновено се използва клавиатурата и мишката -> Ctrl+кликане на съответните файлове. От друга страна, ако в случая изпитвате повече афинитет към работата с мишката, то Windows 7 ще ви помогне, като добави отметки към файловете. В Windows Explorer, кликнете на Organize (най-горе в ляво) -> изберете "Folder and Search Options" -> таба View -> в Advanced Settings скролирайте до долу и сложете отметка на "Use check box to select items" -> OK. От сега нататък, когато минете с курсура на мишката върху файл в Windows Explorer, ще се появява място за поставяне на отметка; кликнете го, за да изберете съответния файл.

Подсигурете информацията, свързана с търсенето под Explorer

Когато търсите из PC-то си от Windows Explorer, забележете, че последните няколко заявки за търсене се виждат. Ако споделяте потребителския си акаунт с други хора и не желаете никой освен вас да вижда за какво сте търсили, то натиснете бутона Start -> въведете "gpedit.msc" и с десен клик върху иконата на gpedit.msc, изберете "Run as Administrator" -> посочете администраторската парола или потребителското си съгласие, за да отворите Group Policy Editor -> User Configuration -> Administrative Templates > Windows Components -> Windows Explorer -> търсете за "Turn off display of recent search entries in the Windows Explorer search box" -> изберете "Enabled", от прозореца, който ще се появи -> OK. Вече записите за последните извършени търсения са изключени.

AppLocker

Ако споделяте компютъра си с някой друг, то тогава верояно бихте желали да ограничите достъпа до вашите приложения, файлове и документи. Използвайки инструмента AppLocker, имате на разположение няколко варианта за блокирането достъпа на други потребители до екзета, инсталатори, скриптове, специфичен разпространител или директория. Можете сами да видите за какво става въпрос, като натиснете бутона Windows -> въведете "gpedit.msc" -> Computer Navigation -> Windows Settings -> Security Settings -> Application Control Policies -> AppLocker. Десен клик на някоя от опциите (Executables, Installers, Script) и създайте ново правило. Това би трябвало да ви спести доста главоболия за в бъдеще.

Менажиране на паролите

Сред толкова новости в Windows 7, вероятно не сте забелязали, че в Control Panel-а се намира ново приложение с името Credential Manager. Това е инструмент, който ви позволява да запазвате конфиденциалната си информация (потребителски имена и пароли) за уеб сайтовете, в които се логвате и други ресурси, към които се свързвате (да речем, други РС-та). Тази деликатна информация се съхранява в респектиращия Windows Vault, който може да се бек-ъп-ва и съответно възстановява. От друга страна, това е подобно на инструмент, използван в XP и Vista, където от Instant Search се въвежда "/userpasswords2". появява се Advanced User Accounts Control Panel, където също могат да се менажират потребителските пароли.

Значението на Live Essentials...

За добро или зло, по подразбиране много от приложенията на Windows са премахнати. В Windows 7 тези приложения (както и няколко други, които обикновено не се инсталират заедно с Windows) са преместени в пакета за сваляне Live Essentials, който автоматично се появява, ако сте включили ъпдейта на ОС. В списъка влизат програми като Messenger, Mail, Writer, Photo Gallery, Movie Maker, Family Safety и няколко други.

Премахване на обичайните заподозрени

Въпреки че някои приложения са премахнати от Windows и са се превърнали в опция, която можете да свалите по избор, други, като Internet Explorer 8, Media Player, Media Center и DVD Maker са все така в пакета. В миналото, особено когато се отнасяше за IE, приложенията бяха тясно свързани с ОС. В Windows 7 можете лесно да ги дезактивирате -> Control Panel -> Program and Features -> селектирайте "Turn Windows features on or off" в горния ляв ъгъл. Оттук можете да слагате отметки на функциите, които искате да изгубите или да добавите към ОС.

Направете така, че Internet Explorer 8 да зарежда по-бързо

Ако искате да направите така, че Internet Explorer 8 да зарежда по-бързо, ще трябва да деактивирате add-on-ите, които го забавят от Tools -> Manage Add-ons -> проверете времето, за което се зареждат допълненията и преценете с кои можете да се разделите.

Използвайте виртуалните хард дискове

С Windows 7 вече е възможно създаването и оперирането на виртуални хард диск файлове. Това ще ви позволи да правите Windows инсталация на живо върху виртуалния диск, без нуждата от буутване на виртуалния Computer. За да създадете виртуален диск, натиснете бутона Windows -> десен клик на Computer -> Manage -> Disk Management -> Action -> Create VHD. Там ще можете да зададете местоположението и размера му.
За да прикачите виртуален диск, в Start менюто дайте десен бутон на Computer -> Manage -> Disk Management -> Action -> Attach VHD, където ще трябва да зададете местоположение и дали да бъде, или не "read only".
За да инициализирате виртуален диск, в Start менюто дайте десен бутон на Computer -> Manage -> Disk Management -> Action -> Attach VHD -> задайте местоположение -> ОК -> десен бутон върху виртуалния диск -> Initialize Disk. Изберете стила на разпределяне на дяла, десен бутон на празно място, изберете "New Simple Volume" и следвайте инструкциите на помощника. Ето, че в Windows Explorer се появи нов хард диск и можете да го използвате като реален такъв.

Направете 64-битовия Windows Media Player да е по подразбиране (единствено за 64-битов Windows!)

Windows бива инсталиран с 32-битова версия на Media Player по подразбиране. Но ако сте потребител, използващ 64-битова система, можете да държите системата чиста, като инсталирате само един пакет от кодеци. За да направите това, натиснете Windows бутона -> въведете "command" и дайте десен клик на Command Prompt -> "Run as administrator" -> въведете "unregmp2.exe /SwapTo:64". След това натиснете отново бутона Windows -> въведете "regedit" -> намерете HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\App Paths\wmplayer.exe\ -> двоен клик на двете стойности в десния панел и ги променете от "%ProgramFiles(x86)" на "%ProgramFiles%". Сега вече трябва да използвате 64-битовия Windows Media Player.

Няколко Windows Explorer-а посредством Taskbar

Ако искате да имате повече от една инстанция на Windows Explorer, можете да го направите по следния начин: откачете Windows Explorer от таскбара -> натиснете бутона Windows -> Accessories -> десен клик на Windows Explorer -> Properties -> променете пътя на шорткъта на %SystemRoot%\explorer.exe /root,::{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D} (ако го искате по подразбиране в My Computer) или %SystemRoot%\explorer.exe /root,::{031E4825-7B94-4dc3-B131-E946B44C8DD5} (ако го искате по подразбиране в Libraries ). Сега сложете отново Windows Explorer в таскбара и сте готови. Вече можете да отваряте колкото си искате Windows Explorer-и само с натискането на средния бутон на мишката. Ако не сте доволни от резултата, променете пътя на шорткъта обратно на %SystemRoot%\explorer.exe.

Как да направим така, че часовникът в системната лента да показва AM/PM символите?

По подразбиране Windows 7 отчита астрономическото време в 24-часов формат, така че ако искате да виждате AM/PM символите, в менюто Start въведете "intl.cpl", зада отворите Regional and Language Options -> Addition Settings -> Time -> Long Time би трябвало да е настроено като "HH:mm", а вие трябва да го промените на HH:mm tt, за пример, където "tt" е AM или PM символа (22:16 PM). За да настроите часовника на 12-часов формат, трябва да зададете "hh::mm tt" (8:14 PM).

Източник: download.bgОптимизация на Windows XPВнимание!

Tук съм описал методи за оптимизация на Windows XP.  Всяка настройка ще бъде придружена с обяснение за какво служи. Изборът, дали да извършите описаните действия, си остава изцяло ваш. Не го препоръчвам на неопитни потребители. Описаните методи са тествани на много компютри (включително и моя собствен) и всичко функционира напълно нормално. Ако изпитвате съмнение във функционалността на написаното, не го правете или преценете кое да извършите. Описаните оптимизации са изцяло с препоръчителен характер и предимно споделен ценен личен опит. Желая Ви успех !


Преди да започнем нека уточня, че тези оптимизации няма да направят чудеса и не могат да компенсират истински мощен компютър. Той е една от най-важните „оптимизации” и има най-голямо значение. Въпреки мощта на съвремения ви компютър, оптимизацията е важен елемент за правилната, продължителна и безпроблемна работа на машината ви.


Да започваме. Като за начало ще започнем със спиране на System Restore функцията. Това е функция, която се грижи за следенето на всичките дялове на хард диска за критични файлове и правене на резервни копия с цел връщане на предишния вариант при евентуален проблем. Например при всяко инсталиране на нови драйвери старата конфигурация се запазва и ако има някакви проблеми с новите, можете да си върнете старата. Идеята е  добра за груби сривове и нарушения работата на Windows XP, но ако системата се срине сериозно, то тогава и System Restorе няма да помогне. За по-неопитни потребители, които се учат и сменят най-различен софтуер и драйвери, тази функция може да е полезна. Ако сте от онези потребители, които веднъж инсталират всичко и не сменят софтуер постоянно или дори и да сменят, са наясно какво правят, то тази функция може да се окаже ненужа. Аз лично предпочитам да я оставя активна само на дял С:/. Ако вие прецените, че не ви е нужна , клинете с десен бутон върху My Computer и изберете Properties, след което изберете System Restore страницата в горната част и сложете отметка на Turn off System Restore on all drives. Windows ще ви попита дали сте сигурни и вие просто потвърждавате с Yes. Трябва да изглежа ето така (фиг. 1):
(фиг. 1)

Ако държите да ви е включена тази функция, то поне я оставете включена САМО на системния дял. Няма никакъв смисъл да е активна и на останалите.
За целта просто избирате дял от списъка и кликате бутона Settings и в появилият се прозорец слагате отметка на Turn off System Restore on this drive.
В същият този прозорец можете да си настроите и пространството (в проценти), което System Restore да заема на дадения дял (фиг. 2):

(фиг. 2)

Ако не държите изрично на автоматичните ъпдейти, можете да си ги изключите.
Избирате страницата Automatic Updates и махате най-горната отметка (ако сте със Service Pack 1) или избирате Turn off Automatic Updates (ако сте със Service Pack 2). Автоматичните обновления на теория са хубаво нещо, но понякога могат да са много досадни или ненужни.

Сега ще регулираме ефектите във Windows: от прозореца Properties на My Computer кликнете върху Advanced и после върху бутона Settings в раздел Performance (фиг. 3 -> 1):

(фиг. 3)

Ще се отворят следните прозорци (фиг. 4 и 5):

(фиг. 4 и 5)

Ето и описание на опциите, вие преценете кое не ви трябва:
 • Animate windows when minmizing and maximizing – включва и изключва анимацията при минимизиране и максимизиране на прозорци;
 • Fade or slide menus into view – включва и изключва появяването с избледняване или плавното появяване на менютата;
 • Fade or slide ToolTips into view – включва и изключва появяването с избледняване или плавното появяване на помощните текстове, когато задържите мишката върху даден обект;
 • Fade out menu items after clicking – включва и изключва плавното изчезване на менютата след кликане на дадена опция;
 • Show shadows under menus – включва и изключва сенките под менютата;
 • Show shadows under mouse pointer – включва и изключва сянката под курсора на мишката;
 • Show translucent selection rectangle – дали правоъгълникът, който се използва за избиране на множество обекти да е полупрозрачен и леко оцветен или да е най-обикнвен както при Windows 98 например;
 • Show window contents while dragging – дали се показва съдържанието на даден прозорец при местенето му или да се местят само очертанията му;
 • Slide open combo boxes – включва и изключва плавното приплъзване при появяване на падащите менюта;
 • Slide taskbar buttons – включва и изключва плавното приплъзване при появяване на бутоните в лентата за задачи;
 • Smooth edges of screen fonts – включва и изключва заглаждането на ръбовете на изобразяваните на екрана шрифтове;
 • Smooth-scroll list boxes – включва и изключва плавното скролиране на списъците;
 • Use a background image for each folder type – включва и изключва използването на изображения за фон на различни видове папки (например нотичка за папка с много аудио файлове);
 • Use common tasks in folders – дали при нормалното отваряне на папките вляво вместо дървовидната структира а-ла Windows Explorer да се използват най-честите задачи (common tasks);
 • Use drop shadows for icon labels on the desktop – включва и изключва прозрачността на иконите на десктопа:
 • Use visual styles on windows and buttons – включва и изключва графичния интерфейс на Windows XP, без него той ще изглежда подобно на Windows 98. От това Windows олеква значително.
Сега кликнете върху страницата Advanced и се уверете, че и в двете полета (Processor Scheduling и Memory Usage) е избран радио бутонът Programs. Ако не е, изберете го и потвърдете с ОК. За запазването на последните настройки ще е нужен рестарт.
В същата страница се намират и настройките на виртуалната памет (pagefile). Препоръчително е да не се бърника по простата причина, че Windows се справя добре с регулирането й. Ако държите да пипнете навсякъде, ето препоръчителни настройки:

(фиг. 6)

Изберете радио бутона Custom size и ще ви се открият полета за въвеждане на минимален размер (Initial size) и максимален размер (Maximum size). Много препоръчително е за минимален размер да се въведе 1.5 от размера на наличната ви оперативна памет (т.е. ако имате 512MB, за минимален размер въвеждате 512*1.5=768). Максималният размер е редно да бъде поне два пъти по-голям от наличната ви оперативна памет, а най-добре да е 3 пъти по-голям.
След приключване с настройките, натискате бутона Set и сте готови. За запазване на настройките ще е нужен рестарт на системата.

Внимание! Не изключвайте виртуалната памет, НЕЗАВИСИМО колко оперативна памет имате. Windows и други програми не могат да работят пълноценно без виртуална памет. Дори и да имате много свободна оперативна памет, Windows ползва виртуалната в някои случаи. Изключването и би шашардисало операционната система, а и не само нея.

След изключването на System Restore ще спрем и цивренето на Windows относно проблеми. От страницата Advanced на прозореца Properties на My Computer кликнете върху бутона Error Reporting (фиг. 3 -> 2) и се разкликайте за да изглежда ето така:

<Преди> и <След>

Сега ще спрем индексринаето на файлове на твърдия диск. Индексирането на файлове представлява изграждането на своеобразна база от данни за файловете на твърдия диск с цел по-бързото им намиране при търсене. Тази функция работи само на дялове форматирани в NTFS файлова система. Реално, забавянето, което се получава от работата на тази функция, е по-голямо от времето, което се печели при търсене. Освен това, като се замисли човек колко често се търси файл и тази функция започва да изглежда дори вредна.
За да я изключите кликнете с десния бутон върху избран от вас (NTFS) дял и изберете Properties, после махнете отметката на Allow Indexing Service to index this disk for fast file searching и потвърдете с OK или Apply (фиг. 7). Ако ви се изведе съобщение за невъзможност за премахване на индексирането на някои файлове, кликнете Ignore All.

(фиг. 7)

Сега е време за малко настройки в контролния панел (Control Panel) на Windows.
Ако не знаете, ето как да си го отворите: My Computer и кликате Control Panel в лявата част ако не сте изключили Common Tasks. Друг начин е: Start Menu -> Control Panel.
Обърнете си изгледа на контролния панел за да е като класически с натискане на Switch to Classic View в лявата част (ако вече не така). После можете да си го върнете с натискане на Switch to Category View ако искате.
Ще споменавам само нужните модули за настройка.
 • Accessibility – оттук ще изключим доста досадното появяване на опции при задържане за известно време или натискане неколкократно на бутона Shift на клавиатурата. При отваряне ще видите четири отметки и три бутона Settings. Идеята е следната: махате где що видите отметки. Махате всички четири отметки, кликате върху първия бутон Settings и повтаряте упражнението. Така за прозорците и на трите бутона Settings, като в прозореца, който се отваря при втория изберете Ignore repeated keystrokes вместо Ignore quick keystrokes and slow down the repeat rate.
 • Add or Remove Programs – за тези, които не знаят, от тук се премахват програми, НЕ СЕ ТРИЯТ чрез Delete. При стартиране на този модул, вдясно ще има бутон Add/Remove Windows Components. Той зарежда подмодул, от където можете да добавяте/премахвате различни компоненти във/от Windows. Оттук можете да си махнете MSN Explorer, който май има за единствена цел да съществува без реална полза.
 • Folder Options – кликнете горе страницата View и махнете отметките на Automatically search for network folders and pritners и Do not cache thumbnails. Първата опция е важна, понеже по подразбиране Windows търси автоматично за мрежови папки и принтери, което, поне според мен, е доста тъпо и само бави излишно компютъра. Don't cache thumbnails изключва кеширането на умалените изображения. Ако често отваряте папки с много картинки, работите в изглед Thumbnail и не ви бърка малко повече заето място на твърдия диск, то оставете опцията включена - не слагайте отметка.
 • Network Connections – кликнете си върху наличната мрежова връзка с десен бутон и изберете Properties. В полето с отметките, можете да избирате кои протоколи да се ползват за дадената връзка. Спокойно можете да махнете отметката на QoS Packed Scheduler. За останалите трябва да прецените дали ви трябват. Client for Microsoft Networks позволява да се свързвате и да теглите от други компютри по локална мрежа, докато File and Printer Sharing for Microsoft Networks позволява вие да споделяте папки и принтери. Преценете какво ви трябва от тези двете и го оставете. Ако нямате локална мрежа (LAN), то няма да ви трябва нито едно от двете. След това кликнете върху страницата Authentification и махнете горната отметка.
 • Power Options – ако имате страница Hibernate, я кликнете и махнете отметката на Enable hibernation ако няма да ползвате тази функция. Хибернацията заема точно толкова пространство на търдия диск, колкото и оперативна памет имате. При хибернация всички процеси се запазват както са били и компютърът се изключва, а при следващото му включване всичко се зарежда както е било преди да се изключи. Кръстоска между Stand By и Shut Down.
 • User Accounts – изключете Guest Account-а ако е включен: кликнете върху него и кликнете върху Turn off the Guest Account. Върнете се в предното меню, кликнете върху Change the way users log on or off и махнете отметката на Use Fast User Switching. По подразбиране тази опция е включена. За какво е тя? Fast User Switching предлага възможността даден потребител да излезе от своя акаунт без да се спират активните програми и процеси. Така при влизане наново в акаунта си ще може да продължи работата си. Проблемът е, че тази функция хаби процесорна мощ и оперативна памет, когато се използва, а особено за памет Windows XP е винаги гладен. На компютри само с един потребител тази функция е абсолютно ненужна и дори и да не заема ресурси, щом не се ползва, може да се изключи.

  Сега ще спираме услуги на Windows. Спорна е темата дали си струват усилията, но поне според мен – да, струват си. Ако нещо не се ползва, то няма смисъл да стои включено при положение, че винаги може да се включи отново. Все пак решението си остава ваше.

  Забележка: възможно е да имате услуги, които аз няма да опиша и това може да се дължи на различна версия на WinXP.

  За редакция на услугите отворете Start Menu, после Run и напишете services.msc. Уголемете си новоотворилият се прозорец за удобство.
  За редактиране на дадена услуга просто кликате двукратно върху нея и в прозореца се избира режим на стартиране (фиг. 8):
  Описание на режимите на стартиране (1):[list]
 • Automatic – услугата ще се стартира автоматично със стартирането на Windows;
 • Manual – услугата ще се стартира само при нужда от нея;
 • Disabled – услугата е изключена и няма да се стартира.
Описание на действията на бутоните (2):

 • Start – пуска услугата ако е била спряна;
 • Stop – спира услугата ако е активна;
 • Pause – прекъсва услугата временно (пауза);
 • Resume – излиза от режим Pause.
Важно: функциите на бутоните са ограничени само за настоящата сесия на Windows. Ако дадена услуга е се стартира автоматично и вие я спрете чрез бутона Stop, тя ще се стартира наново при следващото стартиране на компютъра.
(фиг. 8)
Ето и описание на услугите:
 • Alerter – уведомява потребители и компютри за административни събития. Не е нужна и спокойно може да бъде изключена - Disabled.
 • Application Layer Gateway - поддръжка за допълнителни плъг-ини към Internet Connection Sharing и Internet Connection Firewall (вградената защитна стена). Ако ползвате едно от двете то оставете тази услуга на Manual, иначе – Disabled.
 • Application Management – услуга, която отговаря за добавяне и премахване на програми в Add or Remove Programs. При мен нещата функционират и при тази услуга изключена – Disabled, но за всеки случай можете да си я оставите на Manual.
 • Automatic Updates – услуга, която отговаря за автоматичните ъпдейти на операционната система. Ако ползвате тази функция, оставете я услугата включена – Automatic. Ако обновявате ръчно, то тя не ви е нужна – Disabled.
 • Background Intelligent Transfer – прехвърля файлове на заден план като използва неоползотворена връзка с интернет. Нужна е за предходната, както и за MSN Explorer. Ако ползвате автоматични ъпдейти, можете да си я оставите на Manual, но иначе спокойно можете да си я изключите – Disabled.
 • ClipBook – складира и споделя информация от клипборда с други компютри в локалната мрежа. Ако се покъсвате да местите (cut & paste) произволни отрязъци по компютри в LAN мрежа, това може и да свърши някаква работа - Manual. Ако идея си нямате за какво говоря и/или нямате локална мрежа – Disabled.
 • COM+ Event System – услуга, която сигурно никога няма да ви потрябва. Според някои източници е по-зле да се изключи – Disabled, отколкото да се остави включена – Manual. Аз съм си я спрял и нямам оплаквания. Все пак изборът си е ваш. Ако искате изпробвайте двата режима и преценете сами.
 • COM+ System Application – услуга, която контролира предходната. Каквото важи за предната, това важи и за тази.
 • Computer Browser – поддържа списък с компютрите в локална мрежа. Ако нямате локална мрежа – спокойно Disabled. Ако имате локална мрежа, Automatic е най-безопасната настройка, но ако ви се експериментира, можете да пробвате и да изключите услугата. Поне аз не съм се оплаквал от отсъствието и дори и когато бях на локална мрежа.
 • Cryptographic Services – грижи се за инсталацията на ъпдейти и софтуер на Microsoft като ъпдейти и DirectX. Ако ползвате автоматичните ъпдейти или инсталирате често ръчно ъпдейти, оставете услугата на Manual. Иначе можете да си я изключите – Disabled.
 • DHCP Client – грижи се за обновяване на динамични IP адреси. Ако ползвате Internet Connection Sharing, оставете услугата на Automatic. Нужна е и ако сте на мрежа с динамични IP адреси. Възможно е някои интернет досатвчици да изискват да е включена. Ако въвеждате настройките за мрежата си ръчно и сте на статичен IP адрес, то тази услуга не ви е нужна – Disabled. Можете да изпробвате да я изключите и ако имате проблеми с мрежа/интернет, да я включите обратно.
 • Distributed Link Tracking Client – ако компютърът ви е част от домейн и използвате NTFS, тази услуга поддържа връзки между файлове на отделни компютри. Ако по някаква случайност е така, оставете услугата на Manual, иначе – Disabled.
 • Distributed Transaction Coordinator – тясно свързана с предходната услуга. За домашни системи няма никаква полза – Disabled.
 • DNS Client – кешира DNS имена на компютъра. Ако е изключена, заявките ще се пращат към DNS сървъра, вместо да се използва кеша. Ако сърфирате доста в интернет, по-добре не я изключвайте - Automatic Добавено: забелязвам, че Opera като че ли се справя по-зле със заявките при тази услуга изключена. Най-добре не я бутайте, освен ако нямате нещо конкретно наум.
 • Error Reporting – услугата, която докладва за грешки. Досадно и изнервящо. Така или иначе вече са спрени, сега ги изкореняваме – Disabled.
 • Event Log – дневникът за събитя на Windows. Тази услуга не може да бъде спряна.
 • Fast User Switching Compatibility – вече обсъждана функция. Спокойно може да се изключи ако не се ползва – Disabled.
 • Help and Support – ако не ползвате Help and Support, спокойно можете да си изключите тази услуга – Disabled. Ако натиснете F1, услугата ще се стартира отново.
 • Human Interface Device Access (HID Input Service) – грижи се за правилната работа на някои специални устройства за комуникация с потребителя. По подразбиране е изключена. Спокойно можете да я оставите така.
 • HTTP SSL – грижи се за изграждане на сигурни връзки по HTTP ако даден сайт може да се възползва от това. Не би трябвало да има проблеми да оставите услугата на Manual и тя да се включва, когато има нужда, но за всеки случай можете да я оставите и на Automatic.
 • IMAPI CD-Burning COM – осигурява възможността да записвате дискове с вградената във Windows функция. Ако я ползвате - Manual. Ако ползвате Nero или някоя друга отделна програма, то настоящата услуга е безполезна – Disabled.
 • Indexing Service – това вече го изключихме, сега е време да се изкорени – Disabled.
 • Internet Connection - Firewall (ICF) / Sharing (ICS) Service – тази услуга не би трябвало да е налична във Service Pack 2. Ако я имате, я настройте както сте настроили Application Layer Gateway Service.
 • IPSEC Services – проверка за автентичност на даден хост при прехвърляне на файлове. Реално ненужна – Disabled.
 • Logical Disk Manager – важна за правилното функциониране на дяловете. Макар и да съм я изключвал и да не съм имал проблеми, е най-добре да си я оставите включена – Automatic.
 • Logical Disk Manager Administrative Service – работи заедно с предходната услуга. Спокойно можете да си оставите по подразбиране – Manual.
 • Messenger – използва се за пренасяне на съобщения от Alerter. Услугата няма връзка с Windows Messenger и спокойно може да се изключи – Disabled.
 • MS Software Shadow Copy Provider – използва се от Microsoft Backup Utility. Ако ползвате току-що споменатия инструмент, си оставете услугата на Manual. Иначе съвсем спокойно можете да си я изключите – Disabled.
 • Net Logon – ако компютърът ви е част от домейн, то тази услуга ще да е нужна – Manual. Ако нямате домейн, услугата може спокойно да бъде разкарана – Disabled.
 • NetMeeting Remote Desktop Sharing – осъществява връзка между вашия и отдалечен компютър чрез Microsoft NetMeeting и му дава контрол върху компютъра ви. Ако не желаете това или не ползвате NetMeeting, спокойно си изключете услугата – Disabled.
 • Network Connections – услугата контролира мрежовите възможности и евентуален Dial-Up достъп. Важна е по принцип– Automatic. Ако нямате интернет, можете да си я изключите – Disabled.
 • Network DDE – единствената услуга, която е свързана с тази, е ClipBook, така че ако сте изключили предната, можете спокойно да изключите и тази – Disabled.
 • Network DDE DSDM – същото като на предходната.
 • Network Location Awareness (NLA) – част от Internet Connection Firewall и Internet Connection Sharing. Ако ползвате поне едно от двете, оставете тази услуга на Automatic, иначе – Disabled.
 • Network Provisioning – услуга, която би трябвало да я има само в SP2. Следи XML файлове за конфигурация на домейни. Ако не ползвате такива неща, можете да си я изключите – Disabled, иначе си я оставете на Manual.
 • NT LM Security Support Provider – поддръжка на Telnet и Message Queuing. Спокойно може да се изключи – Disabled.
 • Performance Logs and Alerts – следи и трупа информация за производителността на вашия компютър и други такива в мрежата. Реално не виждам никакъв смисъл от тази услуга. Ако толкова много ви е грижа и искате да следите всичко – Manual. Ако не ви пука – Disabled.
 • Plug and Play – автоматично разпознава различни устройства свързани към компютъра ви. Нужно е – Automatic.
 • Portable Media Serial Number – чете сериините номера на mp3 плеъри свързани към компютъра. Ако толкова виждате смисъл в това – Manual, иначе – спокойно Disabled.
 • Print Spooler – грижи се за правилната работа на принтери. Ако имате принтер – Automatic. Ако нямате, нямате и нужда от тази услуга – Disabled.
 • Protected Storage – става въпрос за запомняне на пароли и друга „деликатна” информация. Тясно сътрудничество с AutoComplete функцията във Windows. По принцип не е зле да я има ако само вие ползвате компютъра, затова я оставете включена – Automatic. Ако не ви трябва или сте загрижени за сигурността и не искате да се помнят пароли и други такива – Disabled.
 • QoS RSVP – уж трябва да поддържа баланс между връзката на приложенията свързани с интернет. Реално полза няма – Disabled.
 • Remote Access Auto Connection Manager – позволява с един клик да влезете в мрежата. Може да има нужда от тази услуга при DSL или кабелни интернет връзки. Можете да си я оставите на Manual. Ако ви се изпробва, изключете си я и вижте дали има проблеми. Ако няма – оставяте я Disabled.
 • Remote Access Connection Manager – създава мрежова връзка. Ако ползвате Dial-Up достъп под някаква форма, оставете тази услуга включена – Manual. Тази настройка е и най-безопасната. Ако ви се тества, изключете услугата и ако нямате проблеми с интернета и след рестарт, можете да си я оставите изключена.
 • Remote Desktop Help Session Manager – грижи се за функционирането на Remote Desktop функцията. Ако я ползвате – Manual. Ако идея си нямате за какво говоря или не я ползвате – Disabled.
 • Remote Procedure Call (RPC) – критично важна услуга за нормалното функциониране на системата. Да не се бута!
 • Remote Procedure Call (RPC) Locator – според описанието на Microsoft услугата звучи като че ли важна за предходната. Практиката показва, че и изключването й не пречи, поне при мен. Ако държите на всяка цена да сте подсигурени – Manual. Ако не сте фанатик на тема безопасност, можете да си я изключите и да тествате.
 • Remote Registry – това може да се счита за дупка в сигурността. Позволява на потребители чрез отдалечен достъп да редактират регистратурата на вашия. Няма такива работи – Disabled.
 • Removable Storage – използва се за Zip устройства, лентови устройства и графични писалки. Ако нямате нито едно от тези – Disabled.
 • Routing and Remote Access – позволява LAN и WAN достъп по Dial-Up до компютъра. Ако сте VPN сървър и някой се свързва към вас – Manual, иначе – Disabled.
 • Secondary Logon – позволява стартиране на процеси от името на друг потребител – Run as командата. Така потребител с ограничени права може да старитира дадено приложение с права на администратор стига да знае потребителското име и паролата му. Ако използвате тази функция – Automatic, иначе – Disabled.
 • Security Accounts Manager – подобно на Protected Storage услугата, но във връзка с предходната. Ако ползвате предходната, то оставете и тази на Automatic. Ако не ползвате предишната – Disabled.
 • Security Center – налична само в SP2. Услугата поддържа т.нар. център за сигурност, който следи дали антивурсният ви сфотуер, защитната стена и др. Функционират нормално и дали са обвновени и при проблем ви сигнализира. За неопитният потребител това може да се окаже полезна услуга, докато за опитиният потребител, който сам си следи състоянието на софтуера, тази функция може да бъде доста досадна и ненужна. Ако прецените, че ви е нужна – Automatic, иначе – Disabled.
 • Server – позволява споделянето на папки и принтери. Ако нямате LAN мрежа или не споделяте нищо – Disabled. Ако прецените, че ви е нужна – Automatic.
 • Shell Hardware Detection – от тази услуга зависи Autorun функцията на цифрови камери и фотоапарати, CD устройства и др. Ако по някаква причина не ви трябва – Disabled, но иначе си я оставете включена – Automatic.
 • Smart Card – ако ползвате подобни неща на компютъра си, то оставете услугата на Manual. Ако и идея си нямате за какво иде реч или не ползвате подобни неща – Disabled.
 • Smart Card Helper – каквото важи предходната услуга, важи и за тази.
 • SSDP Discovery – позволява откриването на UPnP (Universal Plug and Play) устройства по локалната мрежа. Препоръчителна настройка – Disabled.
 • System Event Notification – дали имате нужда от тази услуга зависи до голяма степен какво сте си инсталирали. Има доста програми, които ползват тази услуга за процесите си. Най-безпоасно е да я оставите включена на Automatic. Аз съм я изключил и досега не съм срещал проблеми, така че ако ви се експериментира, можете да си я изключите – Disabled – и да тествате.
 • System Restore – ако сте предпочели да не изключвате System Restore, то не бутайте и тази услуга - Automatic, но ако сте спрели System Restore, полза от услугата няма – Disabled.
 • Task Scheduler – служи за настройка за изпълнение на различни задачи в указано от вас време. Ако помните всичко, което трябва да направите, можете преспокойно да си спрете услугата – Disabled. Ако прецените, че ще ви е от полза – Automatic.
 • TCP/IP NetBIOS Helper – отживелица и надали ще имате нужда от нея, но ако държите да сте спокойни – Manual. Ако нямате мрежа или няма да ползвате NetBIOS комуникация, спокойно можете да си изключите услугата – Disabled.
 • Telephony – контролира всичката Dial-Up активност. Ако ползвате Dial-Up, VPN и др. подобни, оставете услугата включена – Manual. В противен случай – Disabled. Можете да изпробвате да изключите и ако след рестарт всичко функционира нормално да си я оставите изключена.
 • Telnet – може да се счита за дупка в сигурността. Отдалечен логин не е шега работа. Дръжте я включена само ако имате някаква изрична причина да я държите и знаете какво правите. Препоръчителна настройка – Disabled.
 • Terminal Services – използва се от: Fast User Switching, Remote Assistance и Terminal Server. Ако ползвате поне една от тях – Manual. Ако не ползвате нито една – Disabled.
 • Themes – грижи се за графичния интерфейс на Windows. Ако ви харесва графичният интерфейс на Windows XP и компютърът ви не е слаб, си я оставете включена – Automatic. Тази услуга заема немалко количество системни ресурси, така че ако външния вид не ви бърка и ви трябва макисмална ефективност – Disabled.
 • Uninterruptible Power Supply (UPS) – нужна само ако ползвате UPS, който се нуждае от нея. Ако UPS-ът няма нужда от нея (защото не всички имат) или нямате UPS – Disabled.
 • Universal Plug and Play Device Host – осигурява поддръжка за UPnP устройства. Ако не ползвате такива – Disabled.
 • Upload Manager – грижи се за синхронни и несинхронни връзки между компютри в мрежа. Реално погледнато, полза от услугата няма – Disabled.
 • Volume Shadow Copy – ако ползвате Microsoft Backup Utility, може и да се наложи да оставите услугата на Manual. Иначе – Disabled.
 • WebClient – странна услуга. Според описанието на Microsoft позволява на програми да създават, получават достъп и редактират интернет базирани файлове. Как ще я настроите зависи от вас. Като че ли няма разлика дали е Automatic, Manual или Disabled, така че пробвайте последното и ако възникнат проблеми с главен заподозрян тази услуга, си я включете на Manual.
 • Windows Audio – регулира звука. Ако по някаква случайност нямате звукова карта, то нямате нужда и от услугата – Disabled. Ако имате звукова карта и искате компютърът да „пее” - Automatic задължително.
 • Windows Firewall/Internet Connection Sharing – достъпна само в SP2. Реално погледнато това е вградената във Windows защитна стена. Ако нямате намерение да я ползвате, може да я изключите – Disabled. Внимание: някои източници препоръчват тази услуга да е включена дори да ползвате отделна защитна стена. Понеже не ползвам SP2 и не мога да потвърдя или отхвърля твърденията, затова ако държите на сигурността – Automatic. Не пречи и да си експериментирате с Automatic и Disabled.
 • Windows Image Acquisition – управлява камери, уеб камери (web cams) и скенери. Ако имате някакъв от горепосочения хардуер, оставете услугата на Manual, иначе – Disabled.
 • Windows Installer – служи за инсталиране на файлове с разширение .msi, каквито са много инсталации в днешно време. Оставете на Manual за да се стартира при нужда.
 • Windows Management Instrumentation – важна услуга за работата на Windows. Оставете на Automatic.
 • Windows Management Instrumentation Driver – предоставя информация за и от драйвери. Интересно – не е достъпна във Windows XP Home. Оставете на Manual.
 • Windows Time – синхронизира часовника на компютъра с този на специални за целта сървъри на определени интервали от време. Ненужно според мен. Ако прецените, че ви трябва – Automatic, иначе – Disabled.
 • Wireless Zero Configuration – нужна е за wireless устройства и за 802.1x, която може и да е жична. Ако нямате такива мрежи, спокойно Disabled.
 • WMI Performance Adapter – доставя информация за производителността от WMI HiPerf доставчици. Ако искате да заложите на сигурното – Manual. И все пак аз държа тази услуга изключена открай време и не съм имал ядове. Можете да експериментирате.
 • Workstation – не бут, че пляс! Тука няма да се пипа!
Други две услуги, които не са на Windows:

 • Adobe LM Service – услуга на Adobe за следене промените в хардуера и при засичане на такива предлага нова регистрация на даден техен продукт. Няма смисъл да се спира, защото просто ще се активира при използване на продукт на Adobe.
 • NVIDIA Driver Helper Service – услуга, която се внедрява с инсталиране на драйверите на nVidia. Реална полза от нея няма и е напълно безопасно да се изключи – Disabled.


Инсталираните програми и драйвери понякога си добавят и техни услуги във списъка. Такива програми са антивирусните, защитните стени (firewall), други програми за борба с вредители, както и дефрагментиращи програми.[/list]

Не остана много.

Друго, което можете да направите е да изтриете ненужни папки във директорията на Windows. За целта отваряте въпросната и показвате скритите файлове: Tools -> Folder Options, после страницата View и избирате Show hidden files and folders. Потвърждавате с OK. Ако имате папки, чиито имена са оградени с ”$”, то тези папки можете да триете, но не е много препоръчително. Когато инсталирате ъпдейти за Windows, файловете, които се заменят от всеки ъпдейт се складират именно в тези папки. Чрез изтриването им няма да можете да деинсталирате ъпдейтите, но ако нямате намерение да го правите, тези папки няма да са ви нужни и само ще заемат място.

Ако няма да ползвате Help-а на Windows, можете да изтриете съдържанието на папката Help в директорията на Windows. Т.е. да останат само папката Help, подпапката Tour и нейната подпапка mmTour, а цялото им съдържание да го няма.
Ако желаете да махнете асистента при търсене на файлове – онова жълто куче, това става лесно, просто изтривате съдържанието на папката srchasst в директорията на Windows.

Има и други начини за триене на компоненти във Windows, но включват програма, която не е безплатна. Безплатната й версия е доста ограничена откъм компоненти, които позволява да се трият. Ако има интерес, ще направя преглед и на нея.

Почти не остана за отпимизация. Сега идва ред на TuneXP, която споменах в началото. Ако не сте я инсталирали вече, сега е моментът.

Ето и описание на важните опции:

Меню Memory and file system:

Acclerate DLL unloading - препоръчва се за бенчмаркове и тестове
Променя настройката на HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\AlwaysUnloadDLL
Тази настройка ще принуди Windows при всяко спиране на даден процес да се опита и да очисти оперативната памет от асоциираните с процеса/приложението DLL файлове. Това най-вероятно ще има негативен ефект върху производителността ако отваряте едни и същи приложения сравнително често. Основната цел е да освобождава оперативна памет, от която по принцип Windows има винаги нужда. Ако прецените, че имате малко памет, можете да изпробвате настройката и да прецените.
Ако имате достатъчно RAM памет, не се занимавайте с настройката. Ще загубите повече, отколкото ще спечелите.

Clear pagefile on shutdown - без препоръка
Принуждава Windows да изчиства целия pagefile при изключване. Ако този файл ви е доста голям, това може значително да забави изключването на системата. От друга страна може да ускори малко зареждането и работата като цяло. Можете да изпробвате и да прецените сами.

Disable Paging Executive - нужни са поне 512 MB памет
В HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management променя стойността на DisablePagingExecutive от "0" на "1".
Това принуждава Windows да зарежда ядрото и всички драйвери в оперативната памет. Ако е изключено (както е по подразбиране), се позволява кеширане във виртуалната памет.
Това като цяло е добра идея, защото оперативната памет е далеч по-бърза от хард диска, но пък я запълва доста повече. Тази настройка е за хора с повече оперативна памет. Поне 512MB са нужни за да има реална полза да се опита.


Faster shutdown - препоръчва се за всички
При изключване на Windows, той се старае да спре всички услуги и процеси. Понякога обаче те не се изключват и Windows решава да ги изчака да се изключат сам. Тази настройка намалява времето, което Windows изчаква.
Променя се следната настройка в регистратурата:
в HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control
стойността на WaitToKillServiceTimeout се намаля от 2000 на 1000.
Ако ви се занимава можете да изпробвате и по-ниски стойности.

File allocation size tweak - препоръчва се за всички със стари операционни системи
Настройката в регистратурата се намира в HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\FileSystem и се нарича ConfigFileAllocSize.
Според източници тази настройка оказва влияние само на VFAT файлови системи, което значи Windows 95. Не би трябвало да има никаква реална полза под Windows XP. Нищо не пречи, ако имате време и желание, да изпробвате.

Optimize prefetch - препоръчва се за хора с повече РАМ памет (512 и нагоре)
Настройката се намира в HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters.
Сменя стойността на EnablePrefetcher на "3", който кешира процеси и програми за зареждане на компютъра. НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА на системи с малко оперативан памет.

Increase NTFS performance - препоръчва се за потребители на NTFS
В HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\FileSystem сменя стойността на NTFSDisableLastAccessUpdate от "0" на "1".
Това определя дали last-accessed етикета на даден файл ще се обновява от NTFS при всяко отваряне. Този процес е дейност, която изисква писане и при взаимодействие с много файлове изключването на тази функция може да доведе до ускорение.

IO Page Lock Limit - препоръчва се за всички
В HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Session Manager\Memory Management променя стойността на ключа IoPageLockLimit.
Ползата е спорна. Едното мнение, че може да има полза от него, но ПОНЕ 128MB RAM е нужна за целта. Според други Windows XP и 2003 въобще не четат тази стойност. В никакъв случай не пречи да си бутнете настройката, няма какво да губите.

Clear prefetch folder - препоръчва се за всички
Изчиства prefetch папката в директорията на Windows чрез команда под комадния ред. Добре е да се стартира отвреме-навреме. Всъщност чистенето може да става и ръчно. Повишава общата производителност.

Defrag boot files - препоръчва се за всички
Събира всички boot файлове, нужни за зареждането на операционната система, на едно място. Ускорява зареждането на операционната система. Използва се defrag.exe -b командата от комадния ред.

Disable ZIP folders - Изключва и премахва поддръжката на ZIP файлове в Windows. (бел. прев. - след изпозлване на тази опция, ще загубите интеграцията със ZIP файлове. Просто влезте в интеграцкионното меню на архиватора си и включете наново поддръжката на ZIP файлове. За WinRAR: Options -> Settings, страницата Integration и слагате отметка вляво на ZIP. Потвърждавате с OK.) Използва командата regsvr32 /u zipfldr.dll, която може да се стартира ръчно и от Start Menu -> Run.

Ultra-fast booting (rearrange boot files) - препоръчва се за всички
Първо премества файловте, нужни за стартиране на системата, в началото на твърдия диск, а после го дефрагментира. Може да ускори зареждането до около 300%.

Меню Hardware:

CD-burning - препоръчва се ако ви трябва
- Изключва вградената във Windows поддръжка за записване на дискове. Ако имате отделен софтуер (бел. прев. - а то дали има хора, които да НЕ използват отделен), е добре да изключите вградената функция за да спестите ресурси.

Enable UDMA-66 - препоръчва се повечето потребители с Intel чипсет
Включва UDMA-66 режима на Intel чипсети. Ако имате UDMA-66 съвместим контролер, си я включете. Ако имате UDMA-66 съвместим контролер, си я включете. Ако сте с AMD платформа или не сте сигурни, не я включвайте.

Increase CPU Priority - препоръчва се за бенчмаркове и тестове
Променя начина на работа с ресурсите на централния процесор. Дава се приоритет на основните приложения, а тези, които работят на заден план, леко се пренебрегват. Препоръчва се при бенчмаркове и тестове. В HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\PriorityControl променя стойността на ключа Win32PrioritySeparation от "2" на "38".

Increase USB polling interval - препоръчва се за потребители с лаптопи и за бенчмарк
Променя латентността на USB портовете от 1ms на 5ms. Полезно за потребители на лаптопи тъй като това може да използва процесорна мощ и да попречи на лаптопа да премине в енергоспестяващ режим. Опцията може да бъде полезна и при бенчмаркове и тестове, защото освобождава процесорни ресурси. В HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Class\{36FC9E60-C465-11CF-8056-444553540000}\0000 се добавя нов binary ключ - IdleEnable - със стойност "1".

Speed-up Windows IRQ handling - препоръчва се за всички
Оптимизира използването на IRQ от страна на Windows и повишава производителността. Това е описанието във помощния файл, но така и не се намира реално предимство на тази настройка. Нищо не пречи да опитате и ако не ви хареса как работи компютъра, да си я върнете обратно.

От меню Internet:

IP Settings
Извежда информация чрез ipconfig командата.

DNS cache increase
Добавя/променя следните настройки в регистратурата:
CacheHashTableBucketSize, CacheHashTableBucketSize, MaxCacheEntryTtlLimit и MaxSOACacheEntryTtlLimit в HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Dnscache\Parameters


След като си изберете кои настройки да приложите и ги приложите, остава само да спрете стартирането на ненужните програми и сте готови.
Спирането става от MSConfig панела на Microsoft, който се стартира от Start Menu -> Run и пишете msconfig. При натискане на Enter ще се отвори малко прозорче. Преди да пристъпите към спиране на програмите, наминете през страницата BOOT.INI и сложете отметка на /NOGUIBOOT. Това ще забрани показването на логото на Windows при стартиране и може да смъкне някоя-друга секунда от времето за зареждане. Сега преминете към страницата Startup и ще видите списък с програмите, които се стартират с Windows. Внимателно преценете кое е нужно и кое не и махнете отметките на програми, които не са нужни като qtttask, nerocheck, nwiz и други подобни, които са абсолютно ненужни.
Други като NvCpl (който отговаря за контролния панел на nVidia) и ctfmon (който отговаря за клавиатурните подредби) са важни. Затова изключвайте само това, което сте сигурни, че няма да трябва или пък експериментирайте ако искате.
Потвърдете с OK и си рестариайте компютъра.

Оптимизацията приключи.

Това, плюс периодична дефрагментация, би трябвало значително да подобри работата на системата ви.

Благодаря за вниманието и търпението.