12 февруари 2011 г.

IPv4 към IPv6

Дойде време да се рездаелим и с още нещо морално старо - IPv4. Прехода от IPv4 към IPv6 е неизбежен, но е нещо елементарно и това не бива да ни плаши - Нас, обикновените потребители. IPv4 е вида на IP адреса, който в момента използваме т.е., IP адресите на всички ни са четири набора от цифри. За пример, IP адреса на рутера ви, може да е 192.168.1.1 или 10.0.1.1 (или нещо от този род). Сами разбирате, че комбинациите от цифри от този вид не са неограничени. Иначе казано, на 3-ти февруари 2011-та година беше достигнат лимита от 4.3 млрд. (4 294 967 296, ако трябва да сме абсолютно точни) комбинации от адреси. А без IP адреси, няма да е възможно добавянето на нови компютри и мрежови устройства към Интернет. Това е накратко.



Какво е решението?
Решението на проблема е iPv6 (Internet Protocol version 6), специално създаден Интернет протокол, който трябва да замести старата система и да въведе далеч по-дълги адреси, които ще изглеждат по този начин: "6erw:2821:3341:1:973:h6kf:lt15:03xt". Новата система ще предлага много, много, много повече комбинации, които поне на теория не биха се изчерпали.


Как промените ще афектират потребителите?
Да се запамети IPv4 адрес е доста лесно - не е много по-различно от това да се запомни телефонен номер - но IPv6 адресите са съвсем различни, те работят и по различен начин от настоящата система и ще изисква прилежащи както хардуерна, така и софтуерна поддръжка, за да функционира. IPv6 поддръжката се включва в повечето съвременни компютърни системи, но не всички. Можете да направите елементарна проверка, дали настоящия ви хардуер ще поддържа новата система, като въведете командата "Start > cmd > ipconfig" за Windows и "ifconfig" (Applications -> Utilities -> Terminal; или просто въведете "terminal" в търсачката) за Mac или Linux. Тези команди ще изведат списък с IPv4 и IPv6 адресите на хардуера ви. Ако виждате IPv6 адрес, значи всичко е наред и няма от какво да се притеснявате. Отчасти. Сега нека обърнем внимание на софтуерната поддръжка. Не можете просто да влезете в адрес като 6erw:2821:3341:1:973:h6kf:lt15:03xt, защото в момента, браузърът ви вероятно не поддържа този формат (с изключение на Google Chrome). За щастие, място за тревоги няма, защото:
1) от вас не зависи нищо и
2) софтуерната поддръжка е на път.


Кога идва промяната?
Осми юни, 2011-та година е денят на IPv6, когато компании, като Google, Facebook, Yahoo!, Cisco, Microsoft, Akamai и още 30 други, ще осъществят 24-часов тест. В действителност, IPv6 промяната няма да означава особено за обикновените потребители за още известно време. В САЩ например, IPv6 съвместимостта трябва да е изпълнена до 30-ти септември 2012-та година, но за страни като България този срок ще е дори по-дълъг. Какво ще се случи след изтичането му? Уеб мейлите, DNS-ите и услугите предоставяни от Интернет доставчиците, трябва да функционират по подразбиране на IPv6. За средностатистическия потребител, това няма да означава нищо особено. Ако ползвате популярен уеб браузър, до изтичането на тези срокове, той със сигурност ще има необходимата съвместимост и вашата задача, ще е да инсталирате един от поредните му ъпдейти. Ако обаче нямате IPv6-съвместим хардуер, ще трябва да правите ъпгрейд - не защото достъпа до глобалната мрежа ще ви бъде отрязан, а за да не се получават проблеми в следствие на несъвместимостта.

Какви са преимуществата на IPv6, спрямо IPv4?
- Ще поддържа многократно повече IP адреси - 340 индецилиона (число с 36 нули).
- Възможност за Plug and Play настройка с или без протокол за динамично конфигуриране на хостове (DHCP).
- Предоставя по-добра мобилност и бърза смяна на каналите, йерархичната мобилност и маршрутна оптимизация - истински мобилни IP-та.
- По-добра поддръжка за формати, разширения и възможности за по-ефективно маршрутизиране.
- Оптимизирана поддръжка на нивото на качество на приложенията.
- Структура за безопасност по подразбиране, както за контролни пакети, така и за пакети с данни.
- По-ефикасно оползотворяване на честотната лента, чрез multicast и anycast, без broadcast.
- Ще отвори пътя към нови иновации в сферата на Интернет услугите.





Няма коментари: