Инсталиране на Linux - Ubuntu.Linux Ubuntu


Ще разгледаме операционната система (ОС) Linux Ubuntu - най-популярната линукс дистрибуция. Реших да пиша за нея, защото смятам, че ubuntu е много добра ОС и е доста приятна за работа. Използва се от големи фирми. Спонсорира се от Canonical. Ubuntu може пълноценно да се използва на десктоп, лаптоп и сървър машини. Има много приятен графичен интерфейс, който може да бъде разкрасен много(аз обичам всичко да бъде добре направено и приятно за окото); възможност за работа с приложения подходящи за поддържане на сървъри и база данни; достъп до  хиляди програми, които са свободни(повечето с отворен код) – не се налага да краквам или да търся серийни номера; възможност за ползване на Windows приложения при необходимост; съвместими с платформата на Windows - форматите. Игри за Ubuntu също има. Много игрови заглавия за Windows вървят под убунту
Ще започна с малко снимков материалМалко история
Ubuntu(убунту) е африканска дума, която означава "човечност към другите". Тази фраза е доста показателна за ubuntu общността. По света милиони души използват убунту. Първата версия на убунту излиза през октомври месец, 2004год. На всеки 6 месеца се издава нова версия. Издават се редовно обновления(updates) за убунту. Съществуват разновидности на Ubuntu – Кubuntu, Xubuntu, Goubuntu основната разлика м/у кубунту(xubuntu) и ubuntu е графичната среда. Има няколко графични среди за убунту – KDE(kubuntu), GNOME(ubuntu), XFCE(xubuntu), FLUX(fluxbuntu). Целта на тези разработки е да може убунту да тръгне и на много слаби машини.
Съществаната част.
Може би ви е страх да си сложите линукс, за това можете да пробвате убунту на виртуална машина, която няма да засегне по никакъв начин вашата система. Единственият минус на виртуалната машина е, че няма да може да се насладите на визуалните ефекти(3D кубът и всичките други глезотии) виртуална машина можете да направите с програмата VirtualBox  или VMware workstation
Всички стъпки за инсталиране на hard-диск и на виртуална машина са идиентични за това няма да пиша за двата вида инсталация поотделно...
Нека да започваме.

1. Подготовка за инсталация.
Препоръчвам Ви да си изтеглим ubuntu! -> ЕТО_ТУК можете да свалите .iso файла (избирате дали искате х32 или х64 битовата версия на убунту). Препоръчвам х32. (Standard personal computer (x86 architecture, PentiumTM, CeleronTM, AthlonTM, SempronTM).

След като сме се сдобили с boot CD/DVD е необходимо да създадем необхимите дяловe на хард диска в подходящия формат (файлова система). Както знаете, Windows ползва FAT32 или NTFS файлова система, това обаче не важи за Linux, без значение, коя дистрибуция сте решили да си инсталирате. За това заделяме един дял, с големина не по-малка от 4 GB и го форматираме във файлова система Ext3 (препоръчително).
Освен това, за виртуалната памет трябва да заделите един малък дял с големина 500MB (по принцип формулата е 2хRAM) и го форматирате като "LINUX SWAP". След като вече сме създали нужните ни дялове, то вече сме готови да пристъпим към самото инсталиране.


2. Инсталация
Сложете записания диск в CD
/DVD-то в компютъра си и рестартирайте. 


Изберете със стрелките на клавиатурата Start or install Ubuntu.
След като ви се покаже десктопа(след 2-3 минутки става) ще се появи  икона Install - кликнете два пъти в/у нея. Ще се отвори съветникът за инсталация.

Изберете предпочитания от вас езикизберете къде се намирате

изберете клавиатурната подредба. Хубавото тук е, че можете на момента да добавите българската фонетика(потърсете Bulgarian в менюто от ляво и после изберете Bulgarian phonetic)
Изберете потребителско име и парола.
 Следва най-важната стъпка. Това не я прави най-трудна, но просто трябва да се внимава. Става дума за форматирането на hard-дисковете
Селектирайте hard-диска, на който искате да сложите убунту и натиснете бутона EDIT partition. Най-важното в случая е мястото на монтиране, което ТРЯБВА да бъде / . Файловата система я сложете на ext3
ще трябва да сложиш тикче(ако няма) на реда на частта "Format", на който е дяла на който ще се инсталира убунту.
След като приемеш настройките на дяловете ще се покаже това


виж дали всички неща са както на теб ти харесват. Дaй "ОК", за да започне инсталацията. Времето за инсталация зависи от възможностите на компютъра ви, средно 15-20 мин.
Накрая изваждате диска и рестартирате компютъра си.
ЧЕСТИТО ВЕЧЕ ИНСТАЛИРАХТЕ   LINUX UBUNTU !!!

Първи стъпки в работата с Ubuntu
Така изглежда началният десктоп на ubuntu.


Важен е панелът горе в ляво. Applications(Програми) ; Places(места) ; Аdministration(Администрация) в секция програми ще намерите инсталираните приложения, които са подредени за систематично. Можете да инсталирате нови програми от Програми->добавяне/премахване на програми.
Това нещо като Add/remove programs при Windows, ама е в пъти по-добро. като ви се отвори прозореца напишете какво искате да правите(щото сигурно не знаете имената на програмите) примерно искам архивираща програма, която да поддържа формата .zip.
Пиша .zip  в полето за търсене и ми излизат резултати. ако нищо не се появи в дясно от полето за писане има един таб "източници на софтуер" - изберете "Всички налични приложения".В "Места" ще намерите всички ваши hard-дискове и memory cards, когато има свързани устройства(телефона ви...примерно)
Има и "Този компютър", което е равнозначно на "Моят Компютър" в Windows.
Най-отгоре е Home папката. Тя е нещо като My documents при Windows. Обикновено в нея се съхраняват свалените файлове и други подобни неща.В "Администрация" има два основни подраздела - Настройки и администрация на системата. В Настройки ще можете да променяте настройки, които не са опасни за системата. Можете да променяте разделителната способност на монитора, да смените темата на десктопа и др. такива
В администрация на системата има по-ключови функции.
 Може би тези, с които ще се сблъскате най-често при работа с убунту са "източници на софтуер" и мениджър на пакети "synaptic". Synaptic е програма, чрез която имате достъп до на 25'000 пакета за убунту. Пакет не винаги означава програма - може да е някой plug-in, но голяма част от свободния софтуер за убунту може да се инсталира от тук. Ако искате да намерите нещо натиснете Ctrl+f и напишете какво искате да намерите. Показаните резултати отговарят на вашите критерий за търсене инсталация/ преинсталация/ деинсталация, става като кликнете с десен бутон на мишката в/у пакета. Понякога може с премахването на един пакет може да се наложи да се премахне и друг, но това става автоматично. След предприемане на дадено действие ще се наложи да въведете паролата си.
В общи линии това е за панела горе в ляво(м/у другото се нарича Kmenu)
При проблем с убунту - понякога се случва нещо да стане и да не можем да влезем в интернет примерно, за да намерим решение на проблема си вземете убунту диска си и го сложете в CD-rom-a, рестартирайте и пуснете liveCD-то (Start or install ubuntu) ще можете да използвате убунту без да нанесете вреда на hard-а си или на истинската си ОС. влезте в нет-а и в google просто напишете на английски проблема си (или грешката, която получавате) - ще получите отговори със сигурност :)
Настройване на системата.
Ще разгледам един доста важен въпрос - инсталацията на драйвърите. Всъщност убунту се нуждае само от инсталация на video-driver(т.е за видео картата ви)
От Система->Администрация изберете ограничени драйвъри(Restricted drivers). сложете тикче до видео картата. Съгласете се с всичко, след това ще се наложи да отворите Терминала. Ще опиша терминала по-подробно, но по-късно :)
за сега ви трябва да знаете, че се намира програми->аксесоари>терминал .
След като го отворите копирайте следните команди(копирате първата и след това с десен бутон на мишката ->Paste я поставяте в терминала. натискате Enter. Възможно е да ви поиска паролата - въведете я и натиснете Еnter)

sudo apt-get update
sudo apt-get install linux-restricted-modules-generic restricted-manager

От Система->Администрация изберете ограничени драйвъри(Restricted drivers). сложете тикче до видео картата.
sudo apt-get install xorg-driver-fglrx
sudo depmod -a
sudo apt-get install python2.4

Moже да се наложи да рестартирате системата.
ВАЖНО - -  понякога черен екран след рестарт- това се оправя лесно като стигнете до черен екран(горе-долу се появява на log-on screen-a натискате CTRL + ALT + F1, пишете си името и паролата и след това

dpkg-reconfigure xserver-xorg

·  Как да гледаме филми и слушаме музика

Еми в убунту тия неща стават много лесно.  Тук ще напиша как се слагат кодеци, а надолу каквиви плеъри има.

Отидете в терминала и напишете следното наведнъж
sudo apt-get install libxvidcore4 gstreamer0.10-plugins-* gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-gl gstreamer0.10-pitfdll libquicktime1 libxine1-plugins libxine-extracodecs

това ще инсталира всички необходими кодеци

Следните редове за копирани от Click(от ubuntuforums-bg.org) не ги написах аз тия неща, щото смятам, че той достатъчно добре ги е направил :)

Video
Windows Players:
- Windows Media Player
- BSplayer
- PowerDVD

Linux аналози:
- Mplayer
- Xine
- VLC

Начин на инсталация:

sudo apt-get install vlc mplayer xine-ui


Audio/MP3
Windows audio players:
- winamp
- windows media player

Linux алтернативи:
- XMMS
- Amarok


Начин на инсталация:
XMMS

sudo apt-get install xmms gstreamer0.10-plugins-ugly

Amarok
sudo apt-get install amarok gstreamer0.10-plugins-uglyОбработка на снимки/картинки
Windows:
- Paint
- Photoshop

Linux аналози:
- KolourPaint
- Gimp

Начин на инсталация:

KolourPaint

sudo apt-get install kolourpaint

Gimp(вграден в Ubuntu)

sudo apt-get install gimp


Офис пакети

Windows:
- MS Office

Linux аналог:
- OpenOffice

Начин на инсталация:
OpenOffice (вграден е в Ubuntu - Програми->ОФис) аналогът на Word е Оpen office word processor

sudo apt-get install openoffice


IRC/ICQ/Skype

Windows:
- Mirc
- ICQ
- Skype

Linux:
- XCHAT , BitchX
- Kopete, Pidgin
- Skype за Linux

Начин на инсталация:
Xchat

sudo apt-get install xchat


BitchX

sudo apt-get install bitchx


Kopete

sudo apt-get install kopete

Pidgin

sudo apt-get install pidgin


Skype

wget http://www.skype.com/go/getskype-linux-ubuntu
sudo dpkg -i skype-debian_1.4.0.118-1_i386.deb
sudo apt-get install -f

или отивате на skype.com сваляте .deb пакет за убунту 7.04 и го инсталирате както инсталирате Windows приложения(т.е само с клик в/у сваления .deb файл и после Install)·  ДРУГИ ПОЛЕЗНИ ПРОГРАМИ
VirtualBox
с тази програма можете да пробвате различни операционни системи без да пипате сегашната си. не казвам сегашния си линукс, защото програмата е подходяща и за Windows.
1. Нека първо изтеглим необходимите пакети. отиваме във http://virtualbox.org/wiki/Downloads и избираме пакета в зависимост от конфигурацията си. след като свалянето завърши просто отвoрете изтегления файл и инсталирайте :P
2. Отидете в System->administration->users and gropus. изберете "add group" .след това рестартираме ( ctrl+alt+backspace).
3. Вече можем да намерим VirtualBox в списъка с програми. след като отворим програмата ще трябва да създадем нова виртуална машина. например моята машина е със 500мб рам, 10гб хард диск, 100мб видео карта Усмивка
-полезно- след като инсталирате ОС-то и поискате да пипате нещо по линукс-а(т.е по сегшаната си ОС) натиснете Ctrl, но този, който е от дясно :P. ако искате да работите с ОС-то от виртуалната машина на пълен екран, просто натиснете ctrl+f (пак десния ctrl)

инсталацията на нова виртуална машина става като влезем в програмата(Програми->Сис.инструменти->VirtualBox) И дадем New. следвайте всички инструкций и след като свършите отидете в настройките на виртуалната машина и изберете дали да има CD-ROM или да буутне от някой .iso файл(тва е за инсталацията на ОС)

Wine
Виното :Dе много полезна програмка. с нейна помощ ще можете да инсталирате Windows програми ( http://winehq.org/  - това е сайт ана програмата)

инсталацията на програмата е много лесна (както на повечето линукс програми - свежда се до писане на команда в терминала)

sudo apt-get install wine


Torrent клиенти
важно нещо аз изпробвах няколко и мога да ви кажа, че Deluge е най-добрият за мен. инсталира се от Програми->добавяне/премахване и пишете Deluge и инсталирате. малко прилича на utorrent...има и други клиенти - ktorrent ..

Субтитри
Обикновено тръгват при VLC и SMplayer.Ще кажа как става с  VLC(При другите плеъри идеята е същата) [Deutschi - ubuntuforums-bg] Settings -> Preferences
.От прозореца с настройки в лявата част избираме както следва: Input/Codecs -> Other Codecs -> Subtitles, след което за Subtitles text encoding избираме CP1251 и слагаме тик на двете кутийки отдолу (UTF-8 subtitles autodetection - за да не се налага да променяте настройките ако случайно попаднете на субтитри с такава кодировка и Formated Subtitles)
- Към субтитрите също има и още една малка подробност, която предполагам доста ще ви улесни живота - Всеки път да избирате файла със субтитри е доста неприятно затова пак в прозореца с настройки отивате на Video -> Subtitles/OSD слагате тик на Advanced options (в най-долния десен ъгъл на самия прозорец), за да можете да използвате разширени настройки и под глава Subtitles (показано е на картинката) слагате тик на "Autodetect subtitle files" и във Subtitle autodettection paths прибавяте "./" (по този начин: ./Subtitles, ./subtitles, ./)

Oсновни понятия в убунту

малко тъпа тема, ама кво да се прави

Ще разгледам някои неща, които ще срещнете при употребата на линукс.
Основни типове файлове
знаете, че изпълнимите файлове в Windows са .exe, при линукс нещата са малко по-различни. изпълнимите файлове(примерно .run ) се различават само по съдържание. тоест ако преименувам QKA_PESEN.mp3 на QKA_PESEN.txt песента няма да се отвори в текстов редактор, а ще се отвори музикалният плеър. това се дължи на фактът, че в началото на всеки файл има няколко букви/ цифри, които определят вида на файла и програмите гледат именно тези букви/ цифри
обикновено повечето файлове нямат разширения....

·  Работа с терминал.

това е доста основна тема, но аз няма да пиша с много подробности за нея.
терминалът е нещо като CMD при windows (напишете в Start->run-> "cmd" и ще видите кво е ) тва е нещо като DOS, но за разлика от Windows, този на линукс се обновява доста по-често и е много по-функционален. има доста приложения, с които може да се работи само под DOS (т.е няма графичен интерфейс)

основни команди, които ще са ви полезни

cd  - с тази команда отивате в някоя папка .
ето пример(при положение, че аз съм user chipsan)
cd /home/chisan/desktop/desktop_stuff
сега ако напиша да изтрие някоя картинка(примерно 1.jpg) ще изтрие картинката която е в папката desktop_stuff на работния ми плот. ако не бях написал пътят до файла, нямаше да мога да го изтрия.
тази команда се използва доста често при работа с терминала за тва че я запомнете

   * ls - показване на файловете
   * cp - копиране на файлове
   * mv - преместване и преименуване на файлове
   * rm - изтриване на файлове
   * mkdir - създава нова директория

·  инсталация на програми през терминала
еми то има няколко варианта.
1ви
дал съм пример с инсталирането конкретна програма, за да стане по-ясно

sudo apt-get install wine


ще разлгедам всяка отделна дума: sudo означава super user do. демек "главния потребител прави" в линукс някои команди се изпълняват с думичката root или sudo пред тях. това се прави с цел по-добра защита от хакерси атаки и като цяло за по-добрата сигурност на системата(ако примерно брат ви седне и напише, че желае да форматира някох hard-диск...терминалът ще поиска парола :))
Ще помоля всички потребители да внимават какво пишат след командата sudo, за да не стават фалове(ако сте срещнали някой съмнителен скрипт го пуснете тук
apt-get тва apt е програма, с която се управляват пакети. доста интересна програмка е, но няма да пиша за нея - можете да прочетете доста в нет-а за нея.
install също е част от apt-get, но означава, че искаме да инсталираме дадената програма. има случай в който можем да напишем

sudo apt-get update wine

в този случай убунту ще провери хранилищата(ще обясня за тях) и ще попита главния сървър за обновления на програмата.
има и друг вариант

sudo apt-get update

което прави ъпдейт на цялата система

wine в случая е програмата. вместо wine можем да напишем името на някой пакет или името на друга програмата

понякога се налага да изтеглим така наречения сорс код или некомпилиран пакет. аз тва като го чух за 1ви път се отчаях ...
но напрактика нещата не са трудни. изтегляме квото имаме да теглим. разархивираме(напишете .rar в Добавяне/премахване на програми, за да си намерите софтуер за архивиране(ако не стане с клик в/у архива де....)
после с командата cd в терминала отиваме до папката и пишем

./configure


при мен понякога само с тва се инсталират програмите(бтв понякога пита дали сме съгласни с лицензионното споразомение - натиснете "y" от клавиатурата и после enter :))
aко след ./configure нищо не стане напишете  под него

make


make install

·  Synaptic и Източници на софтуер
по-горе споменах, че през synaptic се инсталират пакети
ще напиша по няколко думи за synaptic-a - тва е програмата apt-get напрактика,но с графичен интерфейс, което я прави по-лесна за употреба. вече обясних как се търсят, инсталират пакети - няма да се повтарям

Източноците на софуер - има две неща, които може да ви се наложи да пипнете тук - сървърът от който да тегли е първото. Изберете Main Server или някой гемрански. звучи малко тъпо и сигурно доста от разбиращите може да не се съгласят с мен, но понякога именно избора на сървър може да предотврати грешки от сорта "не може да се обнови системата" или че теглите бавно.
всъщност вие сами си преценяте къв сървър да сложите - аз просто споменавам. ДРугото важно нещо е в таб-а 3d party softuer. като го отворите долу има Аdd.
По някои форуми ще срещнете изрази от сорта "добави deb http://www.virtualbox.org/debian gutsy non-free    в source листата си". точно тва
Цитат:


трябва да Add-нете. след това дайте ОК и Reload.
по този начин все едно добавяте някой сайт, в който има някои програма, в updatе листата си, за да можете по-лесно да инсталирате/update-нете дадена програма. малко груба го обясних, ама се надявам да сте ме разбрали
Хранилища  - в линукс за инсталирането на една програма са необходими дадени пакети. интересното тук е, че ако използваме 2 музикални плеъра, то със сигурност ще има няколко еднакви пакета, които програмите да ползват. в линукс тези пакети не са отделни за всяка програма, а са общи - съдържат се в хранилището и от там всяка програма черпи ресурси. за това програмите за Windows са толкова големи - всяка ползва отделни пакети, които в повечето случаи са еднакви.


Разкрасяване


Как да направим своето Ubuntu уникално

в тази част ще ви обясня как да направите убунту-то си толкова яко, че приятелите ви да се пръскат от яд като гледат sreenshot-и(личен опит :D:D:D)

има няколко основни стъпки
-Wallpaper
-тема
-декстоп ефекти
-икони
-други яки глезотии
·  Wallpaper - аз съм фен на deviantart и за тoва от там си тегля тапети.
·  тема - има един много голям сайт за теми http://www.gnome-look.org/  в левия панел изберете GTKx2 и си търсете тема. като си харесате някои я изтеглете и после отидете в Система->Настройки->Външен вид. Натисни Install(инсталирай) и покажи пътя до файла, който преди малко свали. в 90% от случаите темата се инсталира. при някои като мен(демек нямат късмет) понякога не става.
теми може да търсите и в deviantart (LINK)
·  десктоп ефекти. тази възможност е валидна САМО ако имате работещи драйвъри за видео картата(написах как става по-нагоре)
има два варианта - истема->Настройки->Външен вид->Visual effects. сложете на Ultra(или квото е там най-долу) и изчакайте малко. после хванете някой прозорец и го разкарайте из десктопа - яко нали :D
долу в дясно има 2 квадртчета. натиснете с десен бутон в/у някое от тях и сменете цифрите на 2 колони с 2 квадратчета(трябва долу да получите общо 4 квадратчета. натиснете Win+E(Win бутона е м/у Ctrl и Alt)
:)
после натиснете Ctrl+alt+mouse1(mouse1 - ляв бутон на мишката) - би трябвало да видите куба. аз никога не съм го виждал по тоя начин, за тва ще ви кажа как да го направите по нормалния - с програмата Compiz
в терминал

sudo apt-get -y remove compiz-core desktop-effects

след това в Източници на софтуер->3ти лица добавете следните редове(поотделно)

   deb http://download.tuxfamily.org/3v1deb feisty eyecandy

   
deb-src http://download.tuxfamily.org/3v1deb feisty eyecandy

после без да затваряте Източници на софтуер в терминал напишете


sudo apt-key add DD800CD9.gpg


сега затворете Източници на софтуер като актулазирате информацията

после в терминал напишете

sudo apt-get update


sudo apt-get -y upgrade


ако сте с GNOME(ако не знаете кво е GNOME начи сте с него :D) НЕ ПИШЕТЕ КОМАНДАТА ЗА KDE. т.е напишете само една от долните две команди в зависимост коя графчна среда ползвате- GNOME или KDE. по принцип обикновеното убунту ползва GNOME,a Kubuntu ползва КDE

sudo apt-get -y install compiz compiz-gnome compizconfig-settings-manager compiz-fusion-plugins-extra libcompizconfig-backend-gconf

Ако сте с KDE

sudo apt-get -y install compiz compiz-kde compizconfig-settings-manager compiz-fusion-plugins-extra libcompizconfig-backend-kconfigако всичко е ОК натиснете Alt+f2 и напишете

compiz --replace

толкова, работа за 5мин. :)

след това от Система->Настройки->Външен вид-> visual effects изберете най-долната възможност и я нагласете по вкус. (куба се включва с Desktop Cube и Rotate Cube - ще ви пита дали искате да изключите desktop wal - кажете, че искате да я изключите :))
·  икони - има един торент в замунда 7000 png icons. мн е як. като свалите картинките, отидете до папката чиято икона искате да смените. след отва с десен бутон ->Предпочитания(настройки). след това кликнете в/у картинката, която е в момента и изберете тази, която искате да бъде(някоя от изтеглените)

има цели пакети с иконки(инсталират с по-лесно)
в http://www.gnome-look.org/index.php?xcontentmode=120x121  има много пакети с икони. инсталират се както темите.
·  други яки неща
aми някои неща, които допълнително ще разкрасят убунту-то ви.
AWN(Avant windows navigator)
Инсталира се от Програми->добавяне/премахване и търсете

avant windows navigator

Можете да отворите програмата от Програми-Аксесоари->Awn
добра идея ще е да изтриете долния си панел (клик в/у долни панел и после изтрий този панел)  от система->настройки->аwn можете да правите различни настройки на програмата.
вижте кво се получава(долу е awn-a) :)яко, нали? :D
Screenlets
начи тва като цяло е малко тъпа програма, но има доста хора, които й се кефят. :)

в терминал

wget http://download.tuxfamily.org/screenlets/hendrikkaju.gpg -O- | sudo apt-key add - && sudo apt-get update


sudo apt-get install screenlets

можете да отворите програмата от Програми->аксесоари>screenlets
указания за раобта не мога да дам, щото съм я ползвал не повече от 10 мин :D
LINK тук има доплнителни screenlet-и :)
Често срещани проблеми

Ами няма кво да се лъжем – при работата с всяка ОС се натъкваме на грешки.
От всякакъв характер. Знам че е невъзможно да кажа как да се оправя всяка грешка, но ще ви споделя моя опит относно някои често срещани грешки.
В частта с инсталирането на видео драйвъри споменах за проблема с черния екран.
Написах и как да се оправите с проблема :)
·  Не ми свирят всички колонки докато слушам музика/гледам филми?!
-горе в дясно има едно говорителче. Клик в/у него и от гоните падащи менюта изберете Настройки. Сложете тикчета в/у всикчи възможни.


·  Как да си настроя резолюцията на по-човешка
- Система->администрация->резолюция и правите желаните настройки

·  Как да си инсталирам Adobe Flash player(приставката за гледане на клипчета и др. в интернет)

- линк-за-сваляне
и сваляме подходящия за нас пакет(tar.gz като че ли е най-добре) разархивираме на десктопа.
С терминала отиваме до папката в която са файловете
пример ако името на компютъра е chipsan

cd /home/chipsan/Плот/install_flash_player_9_linux

./flashplayer-installer
следвате инструкцийте и сте готови :)

·  Нямам звук на клипчета от сайтове като youtube и vbox7
-има няколко неща, които трябва да пробвате. Първият – рестарт на X-a(това става като натиснете Ctrl+alt+Bacspase. Това е нещо като софтуерен рестарт на ОС-то
ако не стане - в synaptic търси Java6 и инсталираме после ако не стане – пак търсим alsa-oss и инсталираме (пак през synaptic) рестарт трябва да стане вече
·  При опит да се отвори някой hard disk изписва следната грешка
Cannot mount volume.
Unable to mount the volume 'Data'.

Oправя се по следния начин
sudo apt-get ntfs-3g
sudo apt-get install ntfs-config
sudo ntfs-config
mount -a

Има и друг вариант. Ако на компютъра си имате инсталиран Windows, рестартирайте, влезте в Windows-а и след това го изключете по нормалния начин - Старт->Тurn off the Computer
След това отново влезте в Ubuntu :)

Опитах се да разгледам повечето трудности през, които може да премине всеки нов потребител. Ако има някакви грешки – моля да ме извините и да ми кажете за тях, за да ги оправя.
Моля в темата да се задават въпроси само и единствено свързани с Ubuntu и неговите разновидности.


Какво е GRUB
GRUB e GRand Unified Boot-loader с две думи това е буут лоадър-а на една система ->> boot-loader-a е първата програма, която се стартира на компютъра и избира коя операционно система да се зареди(boot). Едно от предимствата на GRUB е, че се "разбира" с различни операционни системи, което го прави доста приложим. При нужда е възможно да се влезе в менюто с различните операционни системи и да се редактира. Също така е възможно да се използва "команден интерфейс". Това прави отстраняването на евентуален проблем по-лесен....