20 септември 2014 г.

Таблетът... отживелица ?!?

Продажбите на таблетите спадат, а тези на PC компютрите се увеличават. При появата им на пазара, таблетите бяха обявени за убийците на PC устройствата. iPad първоначално беше смятан за голям iPod и абсолютно ненужна джаджа, но времето показа, че пазарът има нужда от преносимите компютри…


Проблемът е, че през последните две години виждаме изкуствени подобрения в таблетите.
Вече не е достатъчно  таблетът ти е двойно по-бърз или да има двойно повече пикселна гъстота.
Стана така, че телефоните се "преобразиха", оформяйки се във “фаблети”. Границата между т. нар. “мини” таблети и фаблети е силно размита. Повечето хора биха предпочели да си купят огромен телефон, който да ползват като таблет, отколкото малък таблет, който… няма да ползват като телефон.
 В началото на 2014 г. продажбите на таблети рязко спаднаха.  Една от вероятните причини за това е пренаситеността на пазара. Почти всеки, който е искал да си купи таблет, го е направил. На по-развитите пазари бабите и децата притежават таблети.
Но въпреки това много хора не искат да притежават таблети. Основният "виновник" за това е Samsung, която успешно наложи модела на фаблетите с големите им екрани.
Таблетите просто станаха скучни и непривлекателни. Резолюциите и производителността им вече не са впечатляващи. Вида на персонализация се определя изцяло от операционната система, а тя е идентична с тази, предлагана от фаблетите и смартфоните.




Последните слухове сочат, че Microsoft иска да обедини всички платформи на Windows под един бранд, който да се казва просто “Windows”. Можем само да гадаем за причините на това решение. Възможно е новата “уникална” стратегия да включва умишлено размиване на границите между телефони, таблети и фаблети. Дали възможността едно и също приложение да работи еднакво на телефон и на таблет спекулацията може да се окаже на място...? Предстои да видим ...


Няма коментари: