3 май 2013 г.

Powerline + Wi-Fi: Най-добрата комбинация за мултимедиен обмен в домашната мрежа

Комбинацията от Wi-Fi маршрутизатор и powerline оборудване ви дава възможност да съчетаете “най-доброто от двата свята” - удобството и мобилността на безжичните връзки с надежден и бърз начин за трансфер на видео или големи файлове между различните крайни устройства на домашната мрежа.

Днес безжичните мрежи са доста бързи, сигурни и много по-надеждни от всякога досега. Но в известен смисъл, Wi-Fi концепцията е и жертва на собствения си успех. Най-малкото, винаги трябва да има надеждна Wi-Fi точка за достъп, а честотната лента от 2,4 GHz - 5000 GHz е толкова претоварена с всевъзможни джаджи, че има голяма вероятност от нарушаване на качеството на сигнала. Draft-N рутерите/802,11n/ ,  осигуряват реална скорост на трансфер от около 100 мегабита в секунда (Mbit/s). А, ако няколко “клиента” споделят едновременно канала, производителността може бързо, а в случая с видео преноса и видимо, да намалее.

        Следва и логичният въпрос: “Какво може да се направи, за да се избегнат въпросните ограничения?” Отговорът е:  Wi-Fi рутер и т.нар. Powerline адаптери, като се възползва от плюсовете и на двете технологии. Сега ще се аргуметирам. За целта ни трябват две устройства:

Елемент 1: Wi-Fi рутер
Елемент 2: Powerline оборудване

 Сега ще разгледам всяко едно  по отделно


Елемент 1: Wi-Fi рутер.
Според D-Link, маршрутизаторът DHP-1565 е универсално решение за мрежата в дома и офиса.

D-Link DHP-1565 поддържа PowerLine-съединения с HomePlug AV съвместимост, скорост до 500 Мb/s, както и безжична връзка по Wi-Fi стандартите IEEE 802.11b/g/n при скорости до 300 Мb/s. Освен това, маршрутизаторът е снабден с четири порта 10/100/1000BASE-T и един WAN 10/100/1000BASE-T. Осигурен е и USB 2.0 порт за включване на принтер или външно устройство за съхранение. На корпуса на DHP-1565 има също бутон за бърза настройка на защитена Wi-Fi/ PowerLine връзка и AP/RT превключвател за лесен избор на работен режим (като точка за достъп или като маршрутизатор).

Рутерът поддържа протоколите за шифроване: WEP и WPA/WPA2 за защита на безжичната мрежа, AES-шифроване за предаваните по електропреносната мрежа данни, а също NAT и SPI. От компанията са предвидили също VPN Pass-Through режим и URL филтриране за защита от преглед на нежелано уеб съдържание. Благодарение на технологията SharePort Plus пък се осигурява общ достъп до принтера или устройството, включено в USB порта, а функцията Media Server предоставя съвместен достъп до мултимедийните файлове от всяко устройство в локалната мрежа. В новия безжичен PowerLine маршрутизатор е реализирана и възможност за дистанционен достъп (през браузър) до файловете на USB носителя. Разбира се, поддържат се също протокола IPv6 и технологията QoS.


Елемент 2: Powerline оборудване

Powerline е популярно и широко използвано като Wi-Fi или Ethernet техниката. Но,... оборудването има някои много полезни предимства :), а именно

Главна негова особеност е, че използва електрическата мрежа в помещенията за пренос на данни, което на практика му позволява да превърне всеки електрически контакт у дома или в офиса в потенциална мрежова връзка


Нека да сравним този вид мрежа с Wi-Fi връзката и Ethernet !!! Забележително :)

   При Wi-Fi връзката:           

              Powerline устройствата се включват директно в контактите на захранващата електрическа мрежа в стаите, като я позволяват да обменяте музика, видео, данни или да сърфирате в Интернет с практически идентични с тези при традиционите домашни мрежи скорост и удобство.
              Powerline технологията няма проблеми с преградните стени или обхвата – достатъчно е да има жици за електричество и да имате възможност за стабилна  връзка. 
             Важно е да се отбележи също, че за да работи изобщо системата, Powerline устройствата трябва да са свързани в един и същи кръг на електрическата мрежа.

  При Ethernet връзката:  

            Powerline технологията спестява нуждата от прокарване на грозни и досадни допълнителни кабели. От друга страна, електрическите мрежи не са създадени за пренос на високочестотни сигнали, поради което скоростта на Powerline връзката засега все още е ограничена до около 200 Mbps при най-модерните продукти от този тип. Това е според рейтингите на производителите, което значи, че в реални условия може да се очакват стойности по-скоро от около 100 Mbps – т.е. горе долу толкова, колкото осигуряват и качествените Wi-Fi рутери.

С оглед на споменатото имаме два варианта, при които инвестицията в Powerline техника е оправдана
А именно:

Вариант 1:  Искате да свържете сравнително отдалечени едно от друго помещения или места у дома, където Wi-Fi сигналите са слаби или изобщо отсъстващи, а няма възможност или ще излезе твърде скъпо за прокарването на Ethernet кабели (най-малкото разпробиването или “загрозяването” на стени, подове или тавани, които са стрували доста на семейния бюджет могат да ви навлекат сериозни неприятности с “половинката”).

Вариант 2:  Това е редовният “стрийминг” на видео с висока резолюция между различните мрежови устройства по стаите у дома - компютри, гейм конзоли, видео плейъри, телевизори и пр. Макар че Powerline връзката e по-бавна от тази в стандартните Ethernet мрежи, тя все пак дава достатъчно висока скорост за стабилен пренос на HD видео, което иска капацитет от минимум 25 Mbps.

Ако казаното до тук е привлеклио вниманието Ви и вече сте решили да изгреадите тази мрежа в дома си - изграждането на Powerline връзка е много лесно.

Добавянето на Powerline към домашната мрежа – мисията е възможна ;)

Wi-Fi и Powerline технологиите могат отлично да се допълват една друга, а изграждането на Powerline мрежа е възможно навсякъде, където има електрически контакт. Трябват ви също малко Ethernet кабели и, разбира се, съответните адаптерни устройства. Обикновено в продуктовите описания на производителите те присъстват като Powerline Bridge или Powerline Adapter, а ако са с повече от един Ethernet конектор, става въпрос за Powerline Switch

Всъщност това са един и същи тип устройства, с малки разлики в опциите за връзка, така че по-долу за удобство ще ги обозначаваме с термина “адаптер”.

И така, можете да започнете с включването на един Powerline адаптер в контакта. Желателно е въпросните устройства да не се включват през разклонители или филтърни системи за защита от пренапрежения (surge протектори), защото те затрудняват мрежовата връзка и предизвикват интерференции. След това прекарайте Ethernet кабел от адаптера до някой свободен LAN порт на домашния Wi-Fi рутер.

Единствените допълнителни компоненти на една Powerline мрежа са:
- адаптерите 
- Ethernet кабелите. 

Powerline мрежата започва от стаята, в която се намира домашния рутер. Powerline адаптерите се включват директно в контактите (не през разклонител) и се свързват посредством Ethernet кабел към някой от свободните портове на рутера. През втори Powerline адаптер в друго помещение по подобен начин можете да направите връзка и към други устройства с Ethernet портове – външни дискове, плейъри и т.н. Тази мрежова организация е най-подходяща за мрежи от стационарни устройства, при които важното е не мобилността, а стабилността и скоростта на връзката.
Включете втори Powerline адаптер (или Powerline комутатор/ switch/ с няколко Ethernet порта) в контакт на помещението, в което желаете да имате мрежов достъп. Само след няколко секунди двете Powerline устройства би трябвало да се разпознаят и ще се свържат автоматично едно с друго. След това вече можете да включвате във втория адаптер и всякакви устройства с Ethernet портове – гейм конзоли, видео или Blu-ray плейъри, външни мрежови дискове за съхранение на данни или пък допълнителна Wi-Fi точка за достъп, ако искате да разширите още обхвата на домашната безжична мрежа..





Могат да се добавят и допълнителни Powerline адаптери, ако искаме да разширим мрежата си и в повече от две помещения, независимо колко са отдалечени едно от друго. Важното е Powerline устройствата да са свързани в един и същи електрически кръг. 

Това значи, че принципно можете да добавите и съседите в блока си към мрежата и да организирате собствена “LAN” зона. Но пък ако не желаете други съседи нелегално да “надничат” в мрежата, добре е да смените паролата по подразбиране на всички елементи от Powerline комплекта (обикновено това става само с натискането на един бутон). Настройките ще се запазят и ако решите да преместите някой от адаптерите в друг, по-удобен контакт. Не бива да се притеснявате и ако токът спре – това няма да се отрази негативно на устройствата, които ще се задействат веднага след възстановяване на електроподаването.

 И така, след всичко хубаво, което казахме има и някои негативни неща на този вид мрежа.

Възможните проблеми? :)

Единственият потенциален проблем, с който можете да се сблъскате е:  по-ниската от очакваното производителност

Причината за това обаче няма да е в чисто новичките ви Powerline устройства, а в лошото или старо окабеляване, каквото, уви, се среща не само в панелките, но нерядко и в новото строителство в България. По-старите електрически контакти също могат да предизвикат сериозни смущения. За съжаление, в този случай не може да се направи много, освен ако не предвиждате основен ремонт с подновяване на ел.инсталацията. Затова е добра идея, когато купувате Powerline оборудване, да проверите при избрания доставчик дали има възможност да го върнете в случай, че ел. мрежата не позволява добра връзка - в края на краищата, едва ли ще е приятно да дадете 150 - 200 лв. за незадоволителни резултати.




Нормално е да се очаква, че при включване на повече на брой адаптери, работещи едновременно, скоростта на връзката да поспадне, тъй като всички устройства ползват общия капацитет на линията. Затова е добре при пазаруването на Powerline техника да се внимава и за спецификациите – все още има вероятност да попаднете на по-стари модели с 14 или 85 Mbps капацитет, които, разбира се, ще дават по-лоши резултати при трансфера на данните в сравнение с най-модерните 200 Mbps устройства.


Много важно е да се внимава и за съвместимостта на продуктите. Ако например купите няколко адаптери от различни производители, има вероятност те да не сработят помежду си. Хубаво е също да избирате Powerline устройства, съвместими с най-новия стандарт HomePlug AV, приет официално през декември 2012г. Няма да е голяма беда и ако изберете някоя друга от останалите две спецификации - HD-PLC (High Definition Power Line Communication на Panasonic) или UPA (Universal Powerline Association, на D-Link, Netgear и други компании) – но е важно всички адаптери да поддържат един и същи стандарт, защото различните стандарти са несъвместими помежду си.

Така или иначе, най-добрият начин да си спестите евентуални ядове от този сорт е като си купите всички необходими Powerline устройства (обикновено предлагани в комплект) от един производител. Такива у нас предлагат голяма част от познатите производители на Wi-Fi оборудване включително Belkin, D-Link, Linksys, NetGear, Panasonic, ZyXel и други. 



Искрено се надявам, да сте останали доволни от направеното изложение на този вид домашна мережа, която крие в себе си огромен потенциал. Доста креативни решения и възможности.


6 коментара:

Гаден каза...

Доста яко ми звучи това

Unknown каза...

Имам го този модел и съм много доволен

http://www.devolo.com/en/Products/dLAN-500-WiFi

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

А какво може да се направи ако контактите в двете стаи в жилището НЕ са в един ел. кръг?
Благодаря !

Росен каза...

проблем е ако са на различни фази при трифазно табло, в един токов кръг фазата и булата са едни и същи просто миват през различни предпазирели

Industrial Software Solution SSI каза...

ONYX 21 ProductionHouse RIP Software
https://softwaresolution4industryssi.blogspot.com/2021/03/onyx-21-productionhouse-rip-software.html
Onyx 19 Production House Rip Software
https://softwaresolution4industryssi.blogspot.com/2020/04/onyx-19-production-house-rip-software.html
Onyx 12.2 ProductionHouse RIP Software
https://softwaresolution4industryssi.blogspot.com/2019/12/onyx-122-productionhouse-rip-software.html
Onyx 12.1 ProductionHouse RIP Software Download
https://softwaresolution4industryssi.blogspot.com/2019/12/onyx-121-productionhouse-rip-software.html
FLEXIPRINT V12 MultiLingual + Patch Full Module License
https://softwaresolution4industryssi.blogspot.com/2019/12/flexiprint-v12-multilingual-patch-full.html
ColorGATE Productionserver 10 License File
https://softwaresolution4industryssi.blogspot.com/2021/03/colorgate-productionserver-10-license.html
For more Information EMAIL Us : SOFTWARESOLUTION4INDUSTRY@GMAIL.COMSKYPE : FIDELIA.LIA
Blog :  https://softwares4industry.blogspot.com/