7 юни 2012 г.

Троянският кон Flame

   Специалисти от антивирусната компания Kaspersky Lab са научили, че престъпната мрежа, създадена около троянския кон Flame е била управлявана чрез 80 интернет домейна. Те били регистрирани чрез фалшиви самоличности. Главна цел на вируса е бил Иран. Експертите на Kaspersky Lab са разбрали, че троянският кон е бил пуснат през 2008 година. По метода синкхолинг е установено, че след Иран, най-много заразени машини има в Израел и Палестина. Според изследователите, най-голям е бил интересът към кражбата на чертежи, създадени с AutoCad. Освен от тях, хакерите се интересували много и от текстови документи в PDF и други формати.
Всички данни сочат категорично, че става въпрос за шпионаж в най-чистия му вид. Тъй като Иран едва ли разполага с някакви ценни интелектуални продукти, които могат да бъдат продадени на черния пазар, вероятно целта на хакерите е била да разберат на какъв етап е държавата в технологично отношение.
Източникът на атаката все още не е ясен, но контролните центрове на троянския кон са били в Хонконг, Турция, Германия, Полша, Малайзия, Латвия, Швейцария и Великобритания.

Зловредното приложение е толкова опасно, че принуди Microsoft да пусне спешно обновление, което е било подготвено буквално за броени дни и вече е налично за всички операционни системи от Windows XP нататък.  Методите, които е използвал Flame, за да се разпространява е била системата Windows Update.  Става въпрос за бъг, свързан с използването на неоторизирани сертификати, позволяващ потребителите да станат лесна жертва на фишинг атаки.
         В дъното на проблема са три сертификата за сигурност. Два от тях са свързани с Microsoft Enforced Licensing Intermediate PCA, а третият е от Microsoft Enforced Licensing Registration Authority CA (SHA1).

          Горещата кръпка е KB2718704. Инсталирате чрез услугата Windows Update или от тази връзка.

Flame не е просто случаен троянски кон, а добре насочен инструмент за водене на кибервойна, който е заразявал основно компютри, намиращи се в страните от Близкия изток. Този и някои други факти водят до извода, че вирусът е творение на група от държави, които са искали да навредят на своите врагове.

2 коментара:

Гаден каза...

Браво, супер статия:)

Certified Loan каза...

Ако трябва да се свържете с някоя фирма с цел осигуряване на заем онлайн с нисък лихвен процент от 3% и по-добри планове за погасяване / график. Можете да се свържете с тях по имейл на {certifiedloanservice @ gmail. com} или whatsapp @ +15754148400