21 април 2012 г.

Windows 8 ще бъде само в три версии

       Microsoft обявиха как точно ще изглеждат отделните версии на очакваната операционна система. Ще може да избирате между три отделни опции: Windows 8, Windows 8 Pro и Windows RT.

Windows 8 ще е за повечето потребители. Ще върви както на 32, така и на 64 битови машини с x86 архитектура – което представлява мнозинството от потребителски компютри днес.

Windows 8 Pro, който също е за x86 компютри, е крачка напред. Ще включва функции като криптиране, виртуализация и други. На практика ще представлява Windows за бизнеса.

Windows RT, който е най-интригуващият, е за ARM устройствата. Той няма да бъде достъпен за сваляне или чрез ъпгрейд. Ще идва предварително инсталиран на таблетите или другите машини с ARM чипсети. В него ще бъде включен и Microsoft Office пакета – Word, Excel, PowerPoint и OneNote, които ще бъдат специално модифицирани за работа с тъч скрийнове. Като допълнение в Windows RT няма да има Windows Media Player, но едва ли на някой ще му липсва.

Windows RT е най-вълнуващ от всички. Той ще означава „Windows на повече устройства от когато и да е било преди“ и всъщност точно тук Metro приложенията и като цяло Metro изживяването ще покажат потенциала си.


За описание на  включените функции за различните версии може да откриете тук.

Windows 8 няма да поддържа възпроизвеждане на DVD видео.Решението е обусловено най-вече от значителния спад на интереса към разпространяваното чрез DVD-та съдържание и от необходимостта от съкращаване на разходите на Microsoft, който плаща значителни суми на "правопритежателите" за поддръжка на този формат в своите продукти. Ако все пак потрбителите имат желание да гледат DVD филми, ще имат възможност да си  закупят някое от допълненията Pro Pack или Media Center Pack.

           Важно е да се отбележи, че поддръжката за DVD възпроизвеждане в Windows 8 по всяка вероятност ще е възможна и чрез инсталирането на странични безплатни решения като open source плейъра VLC или Media Player Classic.
        Иначе новата операционна система ще поддържа по подразбиране практически всички останали популярни мултимедийни формати, включително H.264, VC-1, MP4, AAC, WMA, MP3, PCM и даже Dolby Digital Plus.

Няма коментари: