24 август 2011 г.

OS на Китай - NeoKylin


Microsoft ще работи в партньорство с китайски разработчик на операционна система - NeoKylin. Целта е създаване на продукти за изчисления в „облака” за китайския пазар – действие, което би могло да помогне на гиганта от Редмънд да продава на местни правителствени агенции.

China Standard Software – китайският партньор на Майкрософт, е разработил Линукс операционна система съвместно с китайския Национален университет по технологии за отбраната (National University of Defense Technology). Операционната система се казва „NeoKylin" и е одобрена от голям брой правителствени агенции и министерства.

NeoKylin е предназначена за използване от правителствени офиси и в отбраната, енергетика и др. сектори на китайската икономика. Главната цел, преследвана със създаването на тази операционна система, е намаляване зависимостта от чуждестранни продукти и доставчици.
Партньорството включва две компании, изграждащи продукти, базирани на архитектурата Hyper-V Open Cloud на Майкрософт. Продуктите ще работят с операционната система NeoKylin Linux Server на China Standard Software.

Съгласно споразумението между двете компании, съвместно ще бъдат разработвани и продавани частни и публични продукти за изчисления в „облака”. Microsoft и China Standard ще спонсорират съвместно виртуална технологична лаборатория в Пекин, насочена към превръщане на NeoKylin в оперативно съвместима с архитектурата Hyper-V Cloud на Microsoft.

Няма коментари: